Een Turkse tank aan de Syrische grens (Shutterstock)

Een Turkse tank aan de Syrische grens (Shutterstock)

Uncategorized

Turks bombardement in Noord-Syrië

Sonja Dahlmans

In het noordoosten van Syrië werden donderdagnacht tientallen mortieren en granaten afgevuurd door Turkije. Er vielen gewonden, er was verlies van materieel en velen raakten ontheemd op zoek naar een schuilplaats.

Al meer dan een maand wordt de regio Hasakah beschoten vanuit Turkije. Naast mortier- en granaatvuur waren er ook Turkse bombardementen. De aanvallen vanuit Turkije op Syrië vallen binnen een campagne die het land al vanaf het voorjaar voert tegen de Koerdische PKK. Het zijn voornamelijk minderheden zoals jezidi’s en de christenen in het noorden van Irak en Syrië die middenin dit gewapend conflict zitten.

Ook in Turkije zelf worden religieuze minderheden hierin betrokken. Nog altijd bijvoorbeeld zit ‘vader Aho‘, de priester Sefer Aho Bileçen een gevangenisstraf uit, omdat hij volgens zijn geloof water en brood gaf aan twee mannen die bij zijn klooster aanklopten voor hulp. Later bleken deze leden van de PKK te zijn. Dit resulteerde in een veroordeling van priester Bileçen voor het betrokken zijn bij een terroristische organisatie.

De Amerikaanse predikant Andrew Brunson zat gevangen in Izmir vanwege beschuldigingen van terrorisme. Hij werd ervan verdacht banden te hebben met de Fetullah Gülen-beweging. Ankara beschuldigt die organisatie ervan de mislukte coup van 15 juli 2016 te hebben geleid. Brunson werd er ook van beschuldig banden te hebben met de PKK. Hij was ruim 20 jaar werkzaam in Turkije voor de beschuldigingen werden geuit. Door onderhandelingen van voormalig president Donald Trump kwam Brunson uiteindelijk vrij. Hij woont met zijn echtgenote inmiddels weer in de Verenigde Staten.

Het is om deze reden dat onder andere de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) pleit voor erkenning van de Armeense genocide. Zij bepleiten dat de EU dit moet erkennen om zo ook het lijden van de vervolgde christenen van onze tijd in Turkije te belichten: “Dat heel Europa een vuist maakt en eindelijk het beestje bij de naam gaat noemen; genocide, geen kwestie. Want daardoor geven ze Turkije zelf de ruimte om de christelijke minderheden te blijven onderdrukken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Turks bombardement in Noord-Syrië”

Plaats een reactie

Delen