Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Binnenland politiek

Van der Straeten over Europese energiesubsidies: “Weg naar 100 procent hernieuwbare energie ingezet”

Simon Segers

De Europese Commissie heeft nieuwe subsidies goedgekeurd om nieuwe stroomcapaciteit te voorzien in België om de kernuitstap in 2025 op te vangen. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is tevreden met de beslissing. Volgens haar is de weg naar 100 procent hernieuwbare energie ingezet en de veiligheid van de bevoorrading gegarandeerd.

Het Belgische capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) is een soort veiling waar investeerders zich kandidaat kunnen stellen voor subsidies voor hun energieproject. Zij moeten een concreet voorstel voor een energiecentrale presenteren in het kader van de bevoorradingszekerheid. Het gaat dan in de eerste plaats om gascentrales. “De energiesector is in beweging en investeerders staan klaar om hun plannen te realiseren. Niets staat een succesvolle veiling in de weg”, aldus Van der Straeten.

Verzekeringspolis

De nieuwe centrales zijn bedoeld om extra stroomcapaciteit te voorzien wanneer het elektriciteitsnetwerk onder druk komt te staan. “Na 20 jaar onduidelijkheid komt er een einde aan het stop-and-go-beleid. De energieswitch is overal aan het gebeuren en geven we nu een enorme boost. Met het investeringsmechanisme brengen we rust en zekerheid op de energiemarkt, iets waar investeerders al jaren terecht naar vragen”, ging de minister verder. Ze omschrijft het investeringsmechanisme als een soort verzekeringspolis die de energiebevoorrading garandeert tegen de laagst mogelijke kost.

Hernieuwbaar belastinggeld

Politici van N-VA zijn dan weer niet opgezet met de goedkeuring van de Europese Commissie. “Dat Europa het licht op groen zet om het geld uit te geven, geeft nog steeds geen duidelijkheid over wie uiteindelijk voor de kosten zal opdraaien”, zei Kamerlid Bert Wollants, energiespecialist binnen N-VA. Hij benadrukte ook dat investeren in gascentrales een hogere CO2-uitstoot betekent. “Voor N-VA blijft het alvast een raadsel waarom men absoluut wil doorgaan met een kernuitstap die meer CO2 de lucht in blaast en bovendien meer zal kosten aan burgers en bedrijven”, besloot Wollants.

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) herhaalt nog eens het partijstandpunt. “Het enige hernieuwbare is het belastinggeld dat we ieder jaar in deze gascentrales moeten stoppen. En dat zonder dat het klimaat er beter van wordt. Integendeel”, tweette ze.


PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Van der Straeten over Europese energiesubsidies: “Weg naar 100 procent hernieuwbare energie ingezet””

  1. Binnen 20 jaar zal blijken dat investeren in windmolens en pv electriciteit een grote geldverkwisting was. Uiteindelijk zijn dit middeleeuwse oplossingen gerealiseerd met nieuwe technologische know how. Het geld had beter geïnvesteerd geweest in nucleaire technologie, zij het in kernsplitsing of kernfusie. De ontwikkeling van deze laatste technologie, die wellicht milieuvriendelijk is en beschikt over een eindeloze grondstof, lijdt onder het ideologische blindgangerschap van de Groene beweging, dat iedere renovatie op nucleair gebied tegenhoudt.

  2. Subsidies, subsidies en nog eens subsidies, in feite de gewone belastingbetaler naaien waar hij bijstaat. Die groene geit Van der Straeten gaat de modale burger nog eens opzadelen met extra kosten en dan zullen de gascentrales volop C0² uitstoten. We moeten van dat groen stuk vreten dringend vanaf.

  3. 100 percent hernieuwbare energie… hoera!
    Maar als we dat bereikt hebben, binnen 10 of 15 jaar zeker ( geen idee wat de utopieën van groen en Tinne Van Der Kieken zijn ) mogen die gascentrales afgebroken worden?
    En wie zal dat betalen?

  4. We betalen nu al voor die Europese “gratis” Green deal.
    Tinne geen gazet gelezen waarin staat dat mensen met een variabel contract een zware stijging mogen verwachten?
    Komt nochtans van de federale CREG.

  5. De andere regeringspartijen hebben even veel of zelfs meer schuld aan dit idiote gedoe dan deze geitenwollesokkendragers, want zij hebben het mogelijk gemaakt dat deze absurditeiten mogelijk gemaakt konden worden! Tegen hun postjes uiteraard, en das minstens zo erg!!!

  6. subsidies worden betaald met belastingsgeld,in dit land komt 80%van de Vlamingen en die zullen de waalse gascentrales helpen bekostigen.De energiefactuur zal door de burger betaalt moeten worden ,.Weeral verbruiken de Vlamingen er meer dan de walen,de bedrijven zullen meer energiekosten hebben waardoor ze minder belastingen zullen moeten betalen want er is minder winst.Het gederfde geld zal dan met nieuwe belastingen moeten gecompenseerd worden door de werkende bevolking die hoofdzakelijk in Vlaanderen woont.Hogere facturen zullen dan bijgepast worden door de OCMW-CPAS,die dan beroep zullen moeten doen op de federale regering om bij te springen met belastingsgeld.De Vlamingen zullen nog meer uitgewrongen worden om bijziende-tine haar wens te laten uitkomen.Best dat we nog Zuhal hebben om ons te steunen.

  7. De weg ligt duidelijk open maar toch gaat men voor meer uitstoot dus waar zit de winst voor het milieu, ondertussen swingen de prijzen de pan uit gas , electriciteit en brandstoffen zelfs zonder deze transitie , dus wat gaat er nog op ons afkomen , volgens de groenen niets die garanderen lage prijzen , garanderen wat op de wereldmarkt beslist word naar vraag en aanbod , en er zal veel meer vraag zijn dus wie maakt men hier blaasjes wijs , kom nu eens eindelijk met een volwaardig plan voor de burger en niet alleen voor het groot kapitaal

Plaats een reactie

Delen