Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Verenigde staten alsmaar minder blank

Simon Segers

Cijfers van de laatste volkstelling in de Verenigde Staten tonen aan dat het land steeds meer divers wordt. Naast een afname van de blanke populatie is er ook een trek richting de steden waar te nemen. De totale bevolking blijft gestadig groeien, voornamelijk door een toename van de latinopopulatie.

Het bureau dat de volkstellingen elke tien jaar organiseert, zou normaal in maart de telling hebben afgerond, maar deze datum werd opgeschoven omwille van de coronacrisis. In de periode 2010-2020 verminderde de blanke populatie van 196 miljoen naar 191 miljoen. Procentueel is dit een afname van 63,7 procent naar 57,8 procent. Deze afname is niet alleen te wijten aan de lage fertiliteit van blanke vrouwen, maar ook aan het groeiende aantal Amerikanen met een gemende etniciteit. Het gaat om een groei van 9 miljoen naar 33,8 miljoen in dezelfde periode.

Latino’s

Amerikanen migreren ook steeds meer binnen eigen land. Vooral naar zuidelijke en westelijke staten, zoals Californië en Nevada. Deze beweging laat zich vooral merken in groei van stedelijke gebieden, waarvan ongeveer 80% een populatietoename kende.

De latino’s kennen de grootste groei. Deze groep nam met bijna een kwart toe en is daarmee eigenhandig verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de populatietoename. Hoewel het aantal personen onder 18 jaar lichtjes afnam is hier vooral een etnische shift op te merken. Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten heeft minder dan de helft van de kinderen twee blanke ouders. De groep slonk van 53,5 procent naar 47,3 procent in het afgelopen decennium.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Verenigde staten alsmaar minder blank”

  1. De VS is zoals een fabriek die langzaam maar zeker failliet gaat.De huidige president-weet hij eigenlijk dat hij dit is?-kwam onlangs orakelen in Brussel dat de USA terug is?Ondertussen zien we in Afghanistan het resultaat van zijn buitenlandse politiek.De EU zal de eindeloze karavanen jonge mannnen mogen herbergen.In de VS heeft Joe afgedaan enkel bij de poco’s en de wokemensen heeft hij nog krediet.

Plaats een reactie

Delen