Parijs. Foto Shutterstock.

Parijs. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vijf gerepatrieerde Afghanen in Frankrijk verdacht van banden met taliban

Ruben Notteboom

Vijf Afghanen die naar Frankrijk gebracht zijn, worden ervan verdacht banden te hebben met de taliban. Het betreft vijf familieleden. Eén van hen gaf dit ook al toe. Ze zijn onder toezicht geplaatst van de Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGSI), de Franse inlichtingendiensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De autoriteiten hebben redenen om te vermoeden dat de Afghanen banden hebben met de taliban. De DGSI houdt ze daarom goed in de gaten volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin. Dat vertelde de minister aan AFP en meldt ook Le Point.

Veiligheidsonderzoeken niet mogelijk in Kaboel door chaos en aanwezigheid Taliban

“Eén man trok enorm de aandacht”, vertelt de minister aan AFP. “Hij heeft in hoge mate geholpen bij de evacuatie van de Franse ambassade. Toch klopte er iets niet. We geloven dat hij mogelijk banden heeft met de taliban.” Hij gaf zijn connecties met de terreurbeweging ook toe.

Zo zou hij meegeholpen hebben aan de barricades van de taliban in Kaboel. Die barricades werden opgeworpen om vluchtende mensen tegen te houden die op weg waren naar de luchthaven. “Het was moeilijk om veiligheidsonderzoeken uit te voeren naar de te repatriëren personen in Kaboel”, zegt de minister nog. “Daarom werden ze meegenomen op het vliegtuig.”

Vele landen vrezen om ook Talibanstrijders binnen te krijgen zoals Frankrijk

De angst dat er tussen de Afghanen gevaarlijke terroristen zitten is groot. In ons land uitten de federale politie en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eerder al hun zorgen. Oostenrijk wil geen Afghanen toelaten en wil opvangcentra in de buurlanden van Afghanistan opzetten. Ook de Russische president Vladimir Poetin vreest voor “als vluchteling vermomde strijders”. “Maar wie kan er onder hen vluchtelingen zijn, hoe kunnen we dat weten? Sommige zijn als vluchteling vermomde strijders”, aldus Poetin. Griekenland en Hongarije trokken ook al aan de alarmbel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Vijf gerepatrieerde Afghanen in Frankrijk verdacht van banden met taliban”

  1. In Molenbeek (Bxl) kan je leven als in Kaboel maar dan zonder de taliban. Tja, die vijf zijn het topje van de ijsjberg. Vroeger hingen er officiële spandoeken in de Rand met de boodschap:”Waar Vlamingen thuis zijn”. Die zijn de een na de andere verwijderd toen de boodschap botste met de realiteit. Hoe zal het zijn in 2030? Ik wil het niet weten.

Plaats een reactie

Delen