'De zon was toch gratis?' van Chris Janssens. Foto's Shutterstock en Vlaams Belang

'De zon was toch gratis?' van Chris Janssens. Foto's Shutterstock en Vlaams Belang

Binnenland politiek

Vlaams Belang lanceert mini-docu over “zonnepanelenfiasco”

Simon Segers

Vlaams belang lanceert een tweedelige documentaire, getiteld ‘De zon was toch gratis?’, over de historiek en problematiek van de zonnepanelen. Het tweede deel komt vandaag online. De partij neemt hiermee het hernieuwbare energiebeleid van de laatste 18 jaar onder de loep. Volgens Vlaams belang een dure grap voor de burger. “Het afgelopen en huidige zonnepaneelbeleid is een fiasco”, zei Vlaams fractieleider en maker van de documentaire Chris Janssens.

De documentaire wil aantonen hoe “het slechte beleid rond zonnepanelen” de oorzaak is van de sterk oplopende energiefacturen. Zo is Vlaams Belang van mening dat het “juridische geblunder” omtrent de teruglopende tellers een oorzaak is van de afname in het aantal gezinnen die zonnepanelen leggen. “Ondanks het feit dat de Vlaamse overheid al 30 miljard in hernieuwbare energie heeft geïnvesteerd, is geen enkele groene stroomdoelstelling behaald en het overgrote deel van die kosten is in de energiefactuur geslopen.”

Verhofstadt I

In deel 1 kijkt Janssens naar de opkomst van hernieuwbare energie. Zo werd in het regeerakkoord van de regering Verhofstadt I overeengekomen om een kernuitstap te realiseren tegen 2025. Een toegeving aan Groen om regeringsdeelname te verzekeren. Janssens verwijt deze regering echter laksheid in de zoektocht naar alternatieven: “De liberalen beschouwden het echter als een symbooldossier waardoor er niet ernstig werd nagedacht over oplossingen. Iets meer dan de helft van de stroom in dit land wordt verwekt door kerncentrales. Daar is sinds de wet op de kernuitstap niets aan veranderd.”

“70% meer op de stroomfactuur”

Op Vlaams niveau werd uiteindelijk het systeem van groenestroomcertificaten uitgewerkt. Dit onder minister-president Patrick Dewael (Open Vld) en door de Volksunie (voorloper N-VA), VLD, sp.a (voorloper Vooruit) en Agalev (voorloper Groen) en met energieminister Steve Stevaert (sp.a). “Dat paradepaardje zorgde ervoor dat je indirect gesubsidieerd werd met gegarandeerde afnameprijzen voor geproduceerde stroom”, vervolgde Janssens. “Gevolg: de zonnepanelenbusiness boomde en werd heel voordelig voor grote bedrijven, maar waarschuwingen van het Vlaams Belang – dat de gewone burger het gelag zou moeten betalen – werden door sp.a tot N-VA weggewuifd. Toch werd een schuldenput gemaakt van 1,7 miljard euro. De rest van de kosten werden en worden verrekend in uw energiefactuur. In 2015 betaalde de Vlaming al 70% meer op zijn stroomfactuur dan in 2003. En vandaag is dat dus opnieuw meer.”

In deel twee zal te zien zijn hoe de twee Zweedse regeringen op het Vlaamse niveau het energiebeleid “verder verknoeiden”, van de illegale, maar nooit terugbetaalde, Turteltaks ingevoerd onder toenmalig energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) tot de door het Grondwettelijk Hof verboden terugdraaiende teller van voormalig energieminister Bart Tommelein (Open Vld) en huidig energieminister Zuhal Demir (N-VA).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Vlaams Belang lanceert mini-docu over “zonnepanelenfiasco””

  1. Fantastisch zoiets zouden ze meer moeten publiceren zowel in het Nederlands als Frans zodat onze zuiderburen het ook kunnen begrijpen hoe zij misbruikt worden wellicht is na de hele catastrofe van wateroverlast het punt aangebroken om deze mensen te verlichten

Plaats een reactie

Delen