Annick Ponthier. Foto Photonews. © Jan De Meuleneir/Photo News - 10780315-029

Annick Ponthier. Foto Photonews. © Jan De Meuleneir/Photo News - 10780315-029

Uncategorized

Vlaams Belang teleurgesteld: “Paars-groen reageerde niet op grootschalige cyberaanval”

Ruben Notteboom

Vlaams Belang is niet tevreden over hoe de federale overheid reageert op de grootschalige aanval op Belnet. Die aanval vond plaats op 4 mei 2021. Belnet is een grote internetbeheerder die verantwoordelijk is voor hogescholen, universiteiten, onderzoekscentra en overheidsinstellingen. Annick Ponthier (Vlaams Belang) reageert teleurgesteld.

“Er werden nog steeds geen aanpassingen gedaan aan ons netwerk”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) in een persbericht, die hierover premier Alexander De Croo (Open Vld) ondervroeg. “En met de sterke aanwijzingen dat China achter de aanval kon zitten, werd evenmin iets gedaan. We maken onszelf belachelijk, diplomatiek en veiligheidshalve.”

Annick Ponthier (Vlaams Belang) ontevreden over reactie van overheid

De aanval betrof een zogenaamde DDoS-aanval en brak records. Het was naar verluidt een aanval van ongeziene grootte volgens Belnet. “Studenten, ambtenaren, burgers die belastingen via tax-on-web wilden regelen, en politieke instellingen zoals de Kamer ondervonden grote hinder”, aldus Ponthier. “De aanval was gelijk hoe te grootschalig om door enkelingen te zijn georganiseerd.”

Het is nog onduidelijk wie achter de aanval zat, maar er wordt met de beschuldigende vinger naar China gewezen. De exacte bron traceren van zo’n aanval is echter zeer moeilijk. “Het geeft wel te denken dat de aanval er kwam op het moment dat via Zoom een commissievergadering in Buitenlandse Zaken werd georganiseerd, waarbij een aantal resoluties ter veroordeling van de Chinese Oeigoerenpolitiek voorlagen”, zegt Ponthier.  

Bron moeilijk te traceren, maar er wordt gewezen naar China

“En China is niet aan zijn proefstuk toe wat cyberoorlogsvoering betreft. Zo zijn landen als Australië, Finland en India, omwille van hun kritische houding ten aanzien van Peking, in het recente verleden al slachtoffer geworden van staatsgeleide cyberaanvallen,” gaat ze verder. “In Finland werd hiervoor de Chinese hackersgroep APT31 ingeschakeld, die handelde in opdracht van de Chinese Communistische Partij.”

“België heeft de mogelijkheid om, onafhankelijk van gerechtelijk onderzoek, kwaadwillige cyberactiviteiten toe te wijzen aan buitenlandse actoren”, besluit Ponthier. “We vragen niet dat China of gelijk welke andere mogendheid beticht mag worden zonder enig bewijs. Maar uit het antwoord van De Croo op mijn vragen, of eerder het gebrek aan antwoord, blijkt dat er zelfs nog niet gesproken werd met de Chinese ambassadeur of enige andere functionaris.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Vlaams Belang teleurgesteld: “Paars-groen reageerde niet op grootschalige cyberaanval””

  1. Als heel deze Vivaldi bende al in iets uitblinkt is het vooral in niets doen.
    Het is wel heel opmerkelijk welke vragen er ook gesteld worden of wets-voorstellen er ook gedaan worden door Vlaams Belang mandatarissen, daar totaal niets mee gedaan wordt.
    Het “probleem” is niet dat de initiatieven niet goed zijn, maar de partij van waar ze komen.
    Duidelijk is dat mevrouw Ponthier de nagel op de kop sloeg, en de gevoelige snaar raakte.
    Dat deze Vivaldi bende (of staatsgreepregering 2) zowat het ergste is wat ons overkomen is (op politiek gebied) daar is ondertussen gelukkig de meerderheid van de bevolking al achter.
    Het is enkel wachten tot deze constructie implodeert. En *boer De Croo hij ploegde voort.
    * Zonder onrespectvol te willen zijn tegenover landbouwers.

Plaats een reactie

Delen