VRT (Shutterstock)

VRT (Shutterstock)

Uncategorized

Vlaamse regering vermindert politieke benoemde bestuurders VRT

Pieter Van Berkel

De Vlaamse regering vermindert het aantal politiek benoemde zetels in de raad van bestuur van de VRT. De nieuwe regeling is vooral nadelig voor het Vlaams Belang, dat als op een na grootste partij maar één zetel overhoudteven veel als CD&V, Open Vld, Vooruit of Groen.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kondigt aan dat de Vlaamse regering op de laatste ministerraad voor het zomerreces besloot om het aantal politiek benoemde zetels in de raad van bestuur van de openbare omroep te verminderen.

Nadelig voor Vlaams Belang

Het aantal politiek benoemde leden zal van twaalf naar acht dalen. Momenteel zijn er vier bestuurders voor N-VA, twee voor het Vlaams Belang, CD&V en Open Vld en één voor Vooruit en Groen. In de nieuwe regeling houdt N-VA drie bestuurders over, maar alle andere partijen krijgen er slechts één. Vlaams Belang zal dus als op een na grootste partij evenveel gewicht hebben als CD&V, Open Vld, Vooruit of Groen.

In plaats van de vier politieke benoemingen die wegvallen komen vier onafhankelijke bestuurders. Het zou gaan om personen met relevante expertise rond het algemeen bestuur van de omroep of experts van de audiovisuele mediasector en het mediabeleid. Er komt een open oproep waarvoor iedereen zich kandidaat zal kunnen stellen.

De voorzitter van de raad van bestuur wordt, zoals vandaag het geval is, gekozen uit de politieke leden van de raad. Vermoedelijk wordt dat iemand van N-VA-signatuur. De ondervoorzitter zal door de onafhankelijken worden aangeleverd.

Het decreet voert nog enkele andere wijzigingen in. Zo komt er een sterkere betrokkenheid van de raad van bestuur bij de benoeming en het ontslag van de gedelegeerd bestuurder.

Na goedkeuring in het parlement zal er een nieuwe raad worden samengesteld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

15 gedachten over “Vlaamse regering vermindert politieke benoemde bestuurders VRT”

  1. Politieke benoemingen zouden best allemaal stopgezet worden. Je kan er gif op innemen dat de onafhankelijken (s)linkse Belgicisten zijn zodat de greep op het rood nest nog groter word en er nog minder kans is op het uitbrengen van schandalen! 12-0 voor de WOKE activisten! Grrr

  2. neen hoor gewoon ook politieke gestuurd maar dan achter de schermen , en niet rechts . Want dat is uiteraard de enige reden waarvoor ze dit veranderen. ze zijn zo doorzichtig.

  3. De Vlaamse regering, niet te verwarren met Vlaams gezinde regering, volgt een geradicaliseerde liberale agenda. Niet echt verrassend met twee liberale voormannen aan boord: de leider Bart Somers (OVLD) en de natte dweil Jan Jambon (N-VA).

  4. Politieke benoemingen zijn in alle instellingen in dit land steeds de oorzaak van achteruitgang geweest, immers competenties en kennis van zaken zijn niet eens nodig. Als men daarnaast nog eens geen rekening houdt met de democratische verdeelsleutel van de benoemden, kan je inderdaad spreken van een democratisch deficit en in het geval van de VRT, van censuur en indoctrinatie. De zender zal herleidt worden tot de 11-11-11 procent partijen en dus de Vivaldi spreekbuis die nu al geen vertrouwen geniet van de Vlaamse bevolking. Verdere verrotting en grote winst voor de extremen zullen het gevolg zijn. Afspraak in 2024, of waarschijnlijk vroeger want deze zweer staat nu al op barsten. Jammer van het vele verkwanseld belastinggeld.

  5. Dat alles-behalve Cd&v deze bld-zet ondersteund was te verwachten, dat groen en rood -eens te meer – in hun vuistje lachen ook. De broedermoord/gedeeltelijke zelfmoord van n-alles-behalve-v-a dit mee ondersteunt, is onbegrijpelijk. Denken die nu echt dat ze met minder dan de helft inbreng de benoeming van linkse/groene extremisten/overdrijvers gaan kunnen keren? Hoe naïef kan je zijn!

  6. Zou u daar zo zeker van zijn? Ik helemaal niet !Heeft u de vaudeville gezien bij de benoeming van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur? Dan snap je het wel wat “onafhankelijk ” betekend in dit land!

Plaats een reactie

Delen