Vaccinatiecentrum aan de Heizel (Brussel)

Uncategorized

Vlaanderen deelt 150.000 dosissen AstraZeneca aan minder bedeelde landen

Wannes Neukermans

Vlaanderen gaat 150.000 dosissen AstraZeneca doneren aan minder bedeelde regio’s in de wereld. Dat meldde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maandag. De exacte bestemming van de vaccins moet nog bepaald worden.

Al 90 procent van de volwassen Vlamingen hebben al minstens een eerste dosis gekregen. Meer dan één op acht is zelfs al volledig gevaccineerd. Op dit moment worden ook de 12-17-jarigen gevaccineerd.

België heeft via de Europese aankoopprocedure ingetekend op veel meer vaccins dan het nodig heeft. Daarnaast werd het contract met AstraZeneca niet verlengd. Daarom heeft Vlaanderen momenteel zo’n 150.000 doses op overschot. Twee derde daarvan is onmiddellijk beschikbaar, de overige 50.000 worden nog opzij gehouden voor eventuele operationele en/of logistieke problemen. Zowat 120.000 Vlamingen moeten namelijk nog een tweede AstraZeneca-prik krijgen.

Die 150.000 dosissen zullen in twee tijden gedoneerd worden aan minder bedeelde landen in de wereld. Dat gebeurt niet via het Covax-programma, omdat de doses al in ons land aanwezig zijn. De schenking dient dan ook via bilaterale overeenkomsten te gebeuren. Daarom is de precieze bestemming op dit moment nog onduidelijk. Minister Beke reageert tevreden. “Als we willen vermijden dat er nog veel varianten ontstaan en we een bijdrage willen leveren aan de gezondheid van die mensen die het minder breed hebben dan de modale Vlaming, is deze schenking gewoon het juiste om te doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Vlaanderen deelt 150.000 dosissen AstraZeneca aan minder bedeelde landen”

  1. De effectiviteit van de vaccins is veel lager dan wat de fabrikant beloofde, en bovendien houden vaccins onderlinge besmettingen dus niet tegen.
    AstraZeneca is vrijwel waardeloos tegen de huidige δ variant.

  2. Als je het verhaal al anderhalf jaar volgt, zoals ik, dat weet je dat ze hier in België , ook aangestuurd worden door het WHO en het WEF.
    Maar de massa weet dit nog altijd niet, wil het ook niet weten.
    Zitten liever naar TV te kijken, of spelletjes te spelen op hun telefoon.
    Op die manier gaan we hier niet uitgeraken.

  3. Ik kan mij vergissen, maar de hele hetze tegen Astrazeneca lijkt mij meer een media verhaal dan een wetenschappelijk.
    Vanaf dag 1 was er maar een goed vaccin(volgens media en onze experten) : Pfizer.

Plaats een reactie

Delen