VN vinden klimaatplannen onvoldoende ambitieus: "Extreme weersomstandigheden zijn een stevige waarschuwing"

Patricia Espinosa, secretaris-generaal van de Klimaatconferentie van de VN (UNFCCC). Shutterstock

Uncategorized

VN vinden klimaatplannen onvoldoende ambitieus: “Extreme weersomstandigheden zijn een stevige waarschuwing”

Anton Schelfaut

Volgens Patricia Espinosa, secretaris-generaal van de Klimaatconferentie van de VN (UNFCCC), moet de internationale gemeenschap ambitieuzere plannen maken om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Slechts 110 landen (58 procent) hebben de deadline van 30 juli voor het indienen van nationale plannen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen gehaald. Vanwege de coronacrisis en het uitstel van de klimaattop van 2020 werd de oorspronkelijke deadline van 1 januari ruim een half jaar uitgesteld. Volgens Espinosa zijn de ingediende plannen vaak ook niet ambitieus genoeg. De gezamenlijke doelstellingen komen nog niet in de buurt van de inspanningen die door de wetenschap worden gevraagd, zo klinkt het.

In 2015 werd door bijna 200 landen in Parijs overeengekomen om de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius te houden. Om die doelstelling te bereiken, moeten de CO2-reducties tegen 2030 fors worden opgevoerd. Ook moet de uitstoot tegen het einde van dit decennium met 45 procent verminderd zijn in vergelijking met 2010. “De recente extreme hittegolven, droogtes en overstromingen over de hele wereld zijn een stevige waarschuwing dat er veel meer en veel sneller moet worden gehandeld om onze huidige koers te wijzigen”, besluit Espinosa.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “VN vinden klimaatplannen onvoldoende ambitieus: “Extreme weersomstandigheden zijn een stevige waarschuwing””

  1. China heeft plannen om zoveel steenkoolcentrales bij te bouwen als er momenteel zijn in heel Europa.

    Europa overschat zijn invloed. Genoeg maatregelen plannen om onze economie te kelderen kunnen ze zeker, maar ofdat deze maatregelen een verschil zullen maken voor het klimaat valt te betwijfelen.

    In europa is de staalindustrie quasi verdwenen omdat de CO2 kosten te hoog zijn. Bijgevolg verhuist deze productie naar andere landen waar er veel minder regels zijn.

    Het gevolg is dan dat er nog evenveel staal gemaakt wordt, maar met een hogere milieulast.

Plaats een reactie

Delen