Michael Gorbatsjov. Foto Shutterstock.

Michael Gorbatsjov. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Voormalige Sovjetleider noemt Amerikaanse interventie in Afghanistan “een slecht idee”

Ruben Notteboom

De voormalige leider van de Sovjetunie, Michael Gorbatsjov, vindt dat de Amerikaanse interventie in Afghanistan een “slecht idee was”. De Sovjetunie begon in 1979 ook aan een oorlog met Afghanistan die tien jaar lang zou duren, tot Gorbatsjov de troepen in 1989 terughaalde. Twee jaar later zou de USSR uit elkaar vallen. Afghanistan wordt mede daardoor wel eens het “kerkhof van wereldrijken” genoemd.

“Al van het begin was de Amerikaanse interventie een slecht idee, hoewel Rusland het wel steunde,” zegt Gorbatsjov aan RIA Novosti. “Ze hadden hun nederlaag al vroeger moeten toegeven. Het is nu belangrijk om van de fouten te leren en ze niet te herhalen.” De situatie in Afghanistan wordt steeds erger. Nadat de Amerikaanse president Joe Biden de troepen terugtrok, viel het land in nog geen twee weken volledig in de handen van de Taliban.

Sovjetunie viel Afghanistan binnen, maar trok zich na tien jaar terug

De Amerikanen vielen het land binnen na de aanslagen van 11 september 2001. De Sovjetunie viel het land 22 jaar eerder ook binnen. Moskou wilde de Afghaanse communistische overheid steunen tegen islamitische guerrillastrijders.

Naar verluidt zouden de Amerikanen “anticommunistische strijders” hebben gesteund, waarvan enkele de Taliban zouden gevormd hebben. De CIA wordt er zelfs van beschuldigd Osama Bin Laden te hebben gefinancierd om tegen de USSR te strijden. Washington ontkent dit echter.

De opkomst, val en wedergeboorte van de Taliban

Na 10 jaar oorlog trok de USSR zich dan uiteindelijk terug. 2 miljoen Afghanen werden gedood en 14.000 Sovjettroepen sneuvelden. In 1985 kwam Gorbatsjov toen aan de macht. Hij besloot in 1989 de troepen terug te trekken. In 1996 greep de Taliban dan voor het eerst de macht, tot ze in 2001 verdreven werden. Nu, 20 jaar later, controleren ze het land opnieuw.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Voormalige Sovjetleider noemt Amerikaanse interventie in Afghanistan “een slecht idee””

  1. Gedachten en overtuigingen van vastberaden mensen die een diep geloof hebben in zichzelf en een almachtige God kan je niet weg censureren, noch militair verslaan. Zij hebben het eeuwige aan hun kant. Het Westen heeft enkel de Gouden Mammon en vooral een hekel aan zichzelf. Misschien is dat laatste nog het meest doorslaggevend.

Plaats een reactie

Delen