Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Voorzitster Europese Commissie: “Het is onze morele plicht Afghanen op te vangen”

Niels Geerinck

Volgens de voorzitster van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, is het de ‘morele plicht’ van Europa om de Afghanen te helpen en om Afghaanse migranten toegang tot onze landen te verschaffen. Ze roept op tot een “herverdeling” van de aankomende migrantenstroom.

Volgens Von der Leyen zijn er miljoenen vrouwen en kinderen op de vlucht binnen Afghanistan. “De Europese Unie is zal zich dan ook toeleggen op het ondersteunen van NGO’s die in het land aanwezig zijn en er actief de bevolking proberen te helpen.”, zo voegt ze eraan toe.

De voorzitster laat ook weten dat de EU de humanitaire hulp in Afghanistan zal opdrijven. Ze waarschuwde hierbij wel voor de toenemende druk van mensensmokkelaars en riep de internationale gemeenschap op om waakzaam te blijven.

“Legale en veilige routes, voorzien door ons”

De crisis in het land staat hoog op de agenda voor de G7-vergadering volgende week. Daar zal Von der Leyen samen met andere aanwezigen proberen om “legale en veilige routes” te voorzien voor “zij die in nood verkeren”. “Deze herverdeling van kwetsbare mensen is belangrijk voor ons. Het is onze morele plicht.”, zo klinkt het.

Heel wat EU-landen verzen dat de Afghaanse situatie tot een nieuwe migratiecrisis zal leiden, zoals in 2015. Zo riep Griekenland eerder deze week al op om de grenzen van Europa te bewaken en gaf Hongarije aan dat ze geen asiel zullen bieden aan Afghaanse migranten.

“Ontwikkelingshulp”

Volgens Von der Leyen zal de EU een budget van 1 miljard vrijmaken voor ontwikkelingshulp voor een termijn van 7 jaar. Deze hulp hangt wel samen met een belangrijke voorwaarde, zo dient de Taliban respect te hebben voor de mensenrechten, minderheden goed te behandelen en de rechten van vrouwen en meisjes waarborgen. “De situatie is erg moeilijk. Het verandert ook met de minuut. Maar we proberen het beste te maken van deze zeer moeilijke situatie.”, aldus de voorzitster

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

36 gedachten over “Voorzitster Europese Commissie: “Het is onze morele plicht Afghanen op te vangen””

  1. Begrijp ik het goed? Da dat we hun al het modernste wapenarsenaal gegeven hebben door Biden zijn flater, nu als EU ook nog gaan 1 miljard uitdelen??? De Taliban steekt nu al pretparken in brand, en de toestand gaat er met de minuut 8eruit! Hoeveel gekker kan het nog worden?

  2. Kan die Von Der Leyen dat allemaal zomaar op haar eentje beslissen. Die doet niet anders dan kemels schieten maar in de EU parlement hoor ik daar geen enkele oppositie over. Er zijn miljoenen vrouwen en kinderen op de vlucht maar het zijn vooral mannen die hier toekomen…

  3. Europa moet zo vlug mogelijk zijn Europees karakter verliezen volgens deze “dame”. Dat is een wens van het grootkapitaal, China, Afrikaanse dictators, enz. En de Vlaming ? Hij dronk zich verder een bierbuik.

  4. de EU heeft geen geld ,het is belastingsgeld van de leden en als lid wil ik geen belastingsgeld geven voor die afghanen.Ze hebben hier niets verloren,we moeten er geen bij hebben,niets dan miserie.Kurz en Orban geven het voorbeeld,geen afghanen,ginder laten,het is hun kalifaat .We moeten ons verzetten tegen de ondoorgrondelijke lichtzinnigheid van de croo en zijn andere vivaldioten,we moeten ons verzetten tegen de instroom van nieuwe moslims,genoeg is genoeg

  5. Naïef en onverantwoord. Afghanen opvangen in Buurlanden met dezelfde Ideologie (Mohammedanisme is voor de ganse maatschappij nefast, zeker in zijn extreme vorm) en geen nieuwe vluchtelingen golf veroorzaken van een ideologie die niet thuishoort in Europa.

  6. Hoe mevrouw Von der Leyen de humanitaire hulp daar ter plaatse gaat organiseren zegt ze er niet bij.
    Ik ben niet tegen humanitaire hulp ter plaatse laat dat duidelijk zijn.
    Maar met de Taliban aan de macht denk ik dat mevrouw Von der Leyen ook i.v.m. mensenrechten respecteren weer naast de realiteit zit/staat te zeveren.
    Mevrouw Von der Leyen kan altijd het goede voorbeeld geven en enkele Afghanen in huis nemen.
    “Maar ‘we’ proberen het beste te maken van deze situatie”.
    Moest ik in haar plaats zijn ik zou er niet te veel van verwachten.
    Wat de Russen en de Amerikanen niet gelukt is, zal zeker de EU zeker niet lukken . 1 Miljard (totaal nutteloos) euro is een druppel op een gloeiend hete plaat.

  7. Yep, een hoop belastingsgeld tegenaan gooien en nog een horde islambarbaren bij binnenhalen. Dat mens lijkt wel Merkel 2.0. Heeft trouwens in het verleden altijd geholpen. Ik zie maar een oplossing: grenzen toe en uit de EU stappen.

  8. België kan nog niet voor hun eigen landgenoten zorgen, en de EU eisen zijn er weer om hulp te gegeven ,zonder voorwaarden over veiligheid of onderzoeken naar waarheden.Zie eens rond in ons Land of Gemeenten waar dit belijd naar toe gaat en mijn besluit is rap genomen.?????

  9. Mevr. Von der leyen
    Bij het uw stoelenincident tijdens een staatsbezoek aan Turkije was het ook uw morele plicht om heftig te reageren om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verdedigen , maar toen gaf u ook niet thuis met enkel maar een ” euh” .

  10. Een niet democratisch verkozen persoon dat gaat beslissen voor meer dan 400 miljoen mensen hoe het Europese immigratiebeleid eruit moet zien. De zoveelste reden waarom de E.U. niet werkt. Afschaffen dat ouderwets vehicle en laat de landen zelf samenwerken met de landen die ze verkiezen (en het waard zijn).

  11. Schandalig schatrijke oliestaten zoals Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein vangen (bijna) geen vluchtelingen op, behalve als ze hen kunnen gebruiken als een soort dwangarbeiders (om vervolgens zelf nog wat rijker te worden). Hebben zij geen morele plichten tegenover hun geloofsgenoten?

  12. Mis mevrouw Von Der Leyen!

    Indien er moet geholpen worden, is het in eerste instantie aan de buurlanden, dan aan “de wereld” en niet aan een “soloke” van Europa.
    De eersten belijden wel hetzelfde geloof en daar blijft het oorverdovend stil, de tweede mag instaan voor opvang zo dicht mogelijk bij de grens (tijdens de wereldoorlogen werd er door de gewone bevolking vanuit Europa ook niet naar Azië en Amerika gevlucht).

    Verder vraag ik me af wanneer we de arrogantie gaan laten varen om de wereld te evalueren aan onze Westerse normen? BLM verwijt ons ons kolonisatieverleden maar we blijven dapper verder doen.

    Last but not least : voor de “winnaar” zijn de medewerkers van de verdreven vijand door de eeuwen heen beschouwd als “collaborateurs” en meestal naargelang behandeld (enkel in de Balkanlanden kwam er na 8 jaar amnestie!). Nog geen eeuw geleden werden die in Europa – wanneer ze geluk hadden – enkel gebrandmerkt en gebroodroofd. En nu gaan we vliegtuigen én kapitalen inzetten om gelijkaardige individuen én hun familie te “redden”!
    Wie zei daar ook weer dat ’t kan verkeren…

  13. Zij zal er geen cent minder om verdienen!
    Wij zullen onze thermostaat een paar graden lager zetten.
    Een asielzoeker krijgt hier alles in de schoot geworpen.
    Wij moeten onze spaarpot leegmaken voor aanpassingen aan de klinaathisterie.

  14. Er is plaats genoeg ,,hoor . In de villa’s van Ursula , in de toscaanse wijndomijnen van Karel en Gui , maar laat ze ze opvangen in hun domeinen , op eigen kosten en met de verantwoordelijkheid voor schade die ze aan anderen veroorzaken . Hun moraliserend toontje zal dan snel verdwijnen .

  15. Zulke domme en naieve mensen staan aan het roer van Europa , werkelijk niet te geloven ze gaat bij de taliban eisen stellen wat een giller , die liggen in hun moskee krom van het lachen met zoveel domheid !!

  16. De Grieken zeggen NEEN, de Hongaren zeggen NEEN, en sinds vandaag zeggen ook de Oostenrijkers NEEN. Gaan wij Belgen deze zotte Duitse madame volgen? En hoeveel mogen er binnen? 100.000 ? Of misschien zelfs 1.000.000 ? Want er leven 38 miljoen Afghanen in dat land. En ik denk dat er niet veel willen blijven met die religieuse fanatici aan de macht.

  17. En ZIJ gaat “een budget vrijmaken”! Dus ZIJ is zo goedgemutst dat ZIJ een deel van het geld dat zij eerst van ONS heeft afgetroggeld aan ons zal teruggeven als we bereid zijn Afghaanse extremisten op te nemen, die onze maatschappij overhoop komen zetten. Dat mens denkt dus dat je met geld alles kunt oplossen? WIJ krijgen een beetje van Ons geld terug op HUN voorwaarden. En wij zijn zo zot dat we dat nog aanvaarden ook.

  18. Het is onze morele plicht om Afghanistan aan de afghanen te laten. Het is de bedoeling van de Taliban om hun vredelievende godsdienst in heel Europa en nog verder op te leggen. Waarom zouden wij dat volk moeten opvangen? Europese ivoren toren.

Plaats een reactie

Delen