Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Uncategorized

VRT zet Sporza-commentator Eddy Demarez op non-actief: “Bekijken of en hoe hij het werk nog kan hervatten”

Anton Schelfaut

De VRT heeft beslist om Sporza-commentator Eddy Demarez voorlopig op non-actief te zetten. De openbare omroep zal nu bekijken “of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten”.

Demarez kwam op sociale media onder vuur te liggen nadat hij tijdens een live-uitzending over de aankomst van Team Belgium speculeerde over de geaardheid van de vrouwen in de nationale basketbalploeg. Op een onbewaakt moment maakten de commentatoren naamgrapjes en omschreven ze enkele speelsters als “een manneke” en “een kolos”. In een officiële reactie nam de VRT afstand van de uitspraken. Daarin liet de openbare omroep ook al weten dat Demarez tijdelijk geen commentaar meer zal leveren.

“Bijzonder laakbaar”

In een interne mail aan de VRT-medewerkers, die Het Laatste Nieuws kon inkijken, schrijft gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace dat Demarez op non-actief is gezet. Dat wordt ook bevestigd door de VRT zelf. “We zullen de komende weken bekijken of en hoe hij het werk nog kan hervatten.” Verder noemt Delaplace het “bijzonder laakbaar” dat al het werk dat Sporza de afgelopen weken verzette tijdens de Olympische Spelen “nu in vraag wordt gesteld door een reeks onaanvaardbare uitspraken van één medewerker”. 

Delaplace benadrukt dat er “binnen de publieke omroep geen plaats is voor discriminatie, haat en vuilbekkerij over hoe mensen in het leven staan. De VRT maakt geen onderscheid tussen mensen op basis van hun geslacht, geloof, huidskleur of seksuele geaardheid. Niet op het scherm maar evenmin achter de schermen. Respect tonen voor iedereen kan en moet een onderscheidende kwaliteit zijn en blijven van de publieke omroep. We maken er geen compromissen over en leggen de lat hoger dan wie dan ook.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “VRT zet Sporza-commentator Eddy Demarez op non-actief: “Bekijken of en hoe hij het werk nog kan hervatten””

  1. Het was niet fraai wat Eddy daar allemaal uitkraamde. Aan de andere kant: hebben onze Cats onder vrienden of vriendinnen nooit eens iets gezegd als ‘die zou het mij geen twee keer moeten vragen…’ of ‘hola, zie dat koppel ginder: welk van de twee zou het manneke zijn?’.
    De sportieve prestaties van de dames waren overigens uitstekend en dwingen bewondering af.
    Hoewel humor hard kan zijn heeft het wel degelijk een positieve functie.
    Kortom, dat Eddy door het stof moet tot daar aan toe, maar een ontslag gaat te ver.

  2. Ik heb het geluidsfragment beluisterd met ondertiteling. Het lijkt mij dat bepaalde mensen overdreven in hun gat gebeten zijn. Het scheelt bijna niks of men voert de levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid in voor Eddy Demarez. De slinger is een “beetje” ver aan het doorslaan.

  3. Al jaren schimpen de fatsoenrakkers en Onckelinx-kakkers-poenpakkers en Magnette-de-dettes van PS en Défi op de “flamins”.
    Geen ontslag, vraag tot ontslag noch excuses…
    Wees sportief en begin bij de basis….

  4. Respect tonen voor iedereen kan en moet een onderscheidende kwaliteit zijn en blijven van de publieke omroep (sic). De manier waarop verkozenen van het Vlaams Belang worden onderworpen aan een kruisverhoor bij “Terzake”, stemt zeker niet overeen met de opgesomde criteria. Het minimum minimorum vereist dat men hen minstens de tijd zou gunnen een volledig antwoord te geven op de gestelde vragen. Wat de VRT militie alleen aan politici met de juiste partijkaart gunt. Onbeschoftheid is bij Terzake (en ook de 7de dag) eerder de regel dan de uitzondering met gasten van het VB.

  5. Een zekere Karel De Gucht, die nog altijd een vette, bijna onbelaste wedde opstrijkt in een Brusselse graaiersclub, noemde ons “mestkevers”, ongedierte dus. Bij de Vlaamse Rode Televisie werd daar indertijd niet zo veel drukte over gemaakt en wij hebben van deze grote Europese “leider” nog altijd geen excuses gehoord.

  6. Inderdaad wat een scheet in een fles. Karel De Gucht noemde de Vlaams Belangers “mestkevers” en Herman De Croo vergeleek ze met “mentaal gehandicapten”. Maar ja die twee zijn liberale politici.

Plaats een reactie

Delen