(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

VS gaven lijsten met te evacueren Amerikanen en Afghanen aan taliban

Pieter Van Berkel

Amerikaanse ambtenaren in Kaboel hebben de taliban een lijst gegeven met namen van Amerikaanse burgers en Afghaanse bondgenoten om hen toegang te verlenen tot de luchthaven van de stad. Dat schrijft Politico.

De maatregel moest de evacuatie van tienduizenden mensen uit Afghanistan bespoedigen. De Verenigde Staten vertrouwen nu de facto op de taliban om de veiligheid buiten de luchthaven van Kaboel te garanderen.

Volgens critici heeft de Amerikaanse regering de taliban, die in het verleden Amerikaanse collaborateurs viseerden met wraakacties, op die manier een dodenlijst gegeven. Volgens het Witte Huis redt de informatie-uitwisseling met de taliban op dit moment net mensenlevens.

“Het is voorgekomen dat ons leger contact heeft opgenomen met hun tegenhangers van de taliban en bijvoorbeeld heeft gezegd: ‘Er komt een bus aan met X aantal mensen erin, bestaande uit de volgende groep mensen. Wij willen dat u die bus of die groep doorlaat”“, zei de Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) donderdag. “Dus ja, er zijn van die gelegenheden geweest. Voor zover ik weet, zijn ze in het grootste deel van die gevallen doorgelaten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “VS gaven lijsten met te evacueren Amerikanen en Afghanen aan taliban”

  1. Op de foto is te zien (Tailnumber en vlag) dat de vliegtuigen die worden gebruikt voor de evacuatie van de (voormalige) Afghaanse luchtmacht zijn.Het gaat hem om Alenia G.222 van Italiaanse makelij.Wie zijn de piloten?Afghanen of Amerikanen want de Amerikaanse luchtmacht gebruikt ze ook.

  2. Onderhandelen met de wilde bende taliban !!!
    Wanneer komen ze hun geloofsbrieven aanbieden in Europa en USA?Want die Lithium en meer in de ondergrond ruikt naar vele dollars!
    Het zal nu wel gedaan zijn met vakantiereisjes op en af,naar een al jarenlang onveilg verklaard land en dit nog in Covidtijd!!
    De gewone Belg mocht zelfs nog niet Europa uit !!

Plaats een reactie

Delen