Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

Zuhal Demir: “Geen compensatie voor wie niet mag bouwen in overstromingsgebied”

Simon Segers

In het kader van de recente overstromingen in het oosten van het land hanteert de Vlaamse regering een grotere voorzichtigheid omtrent bebouwing. Voor eigenaars van bouwgronden waar niet langer een bouwvergunning mogelijk is, betekent dit vaak een feitelijke herbestemming van de grond. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet in Terzake duidelijk verstaan dat van compensatie hier geen sprake kan zijn.

Met het oog op het risico op wateroverlast te verminderen tekende de Vlaamse regering vorige week beroep aan tegen een verkavelingsvergunning in Assebroek. Minister van Omgeving Zuhal Demir zal systematisch optreden tegen nieuwe vergunningen in gebieden met een verhoogd overstromingsrisico.“Het is heel belangrijk dat lokale besturen, zoals steden en gemeenten, de watertoets hanteren om te beslissen over eventuele vergunningen. Als men de watertoets goed toepast, is men een betrouwbare overheid.”

“Mensen in de miserie duwen

Presentator Pieterjan De Smedt vroeg zich af of bouwgronden waar bouwvergunningen systematisch geweigerd worden nog als bouwgrond kunnen worden bestempeld. “U heeft maar een bouwrecht vanaf men een vergunning heeft. (…) We hebben de afgelopen weken genoeg pijnlijke situaties gezien. Gewoon vergunnen in gebieden waarvan we weten dat daar een overstromingsrisico bestaat, dat is onverstandig. Dat is de mensen in de miserie duwen op lange termijn”, aldus minister Demir. De Smedt vroeg zich vervolgens luidop af of de gebieden niet kunnen herbestemd worden zodat de eigenaars van de gronden in aanmerking zouden komen voor een compensatie. “Waarom moet dat herbestemd worden? Wanneer een gebied onteigend wordt, spreekt een vergoeding voor zich. Een weigeringsvergunning betekent echter niet dat men moet vergoed worden”, besloot de minister resoluut.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

13 gedachten over “Zuhal Demir: “Geen compensatie voor wie niet mag bouwen in overstromingsgebied””

  1. Dit is nu echt eens minister die durft te zeggen waar het op staat. De enige die klaar en helder zegt waar het om gaat.
    Op diverse domeinen.
    En met kennis van zaken.
    Zonder politiek gesjoemel.
    Je kan niet nationaal stemmen voor politici, maar ze had anders zeker mijn stem.

  2. Ik ben van mening dat hij/zij/het die wil verkavelen, verkopen en/of kopen maar op de blaren moet zitten wanneer de woning verzuipt in het nat. De nodige noodhulp is ten laste van de koper, die dat kan verhalen op de verkoper/verkavelaar, maar zeker niet op de verzekeren, want ander mag ik de meerkost van de verzekering betalen

  3. Er zijn er die rijk zijn geworden door de bestemming van gronden te veranderen van landbouwgrond naar bouwgrond. Het zijn vooral de groenen die stellen dat Vlaanderen is volgebouwd, dus dringt zich al zeker een immigratiestop op om te beginnen.

  4. Stel nu dat er echt eerst een zondvloed was voor de regen viel, dan is het een menselijke fout en worden de mensen onteigend zonder vergoeding. Zou het een manier zijn om meer bos aan te kunnen leggen voor de milieu doelstelling van de eu nu er gascentrales komen. 1ding weet ik wel moesten er nu verkiezingen komen er zou helemaal niets van de regering overblijven. Maar ja in 2024 zijn de mensen die niet getroffen zijn dit alles vergeten…

  5. Gisteren in terzake ging ze duidelijk de mist in en wou niet op de gestelde vragen antwoorden maar ratelde maar door en door zelfs na de 3 de maal dezelfde vraag te herhalen en antwoord u nu eens op de vraag bleef ze die halsstarrig ontwijken hier heeft ze zich duidelijk onttroond spijtig ik dacht dat er meer in zat hier heeft ze haar ware zelve getoond en dat viel tegen

  6. Ja, een volledige migratiestop zou een logische maatregel zijn. 40 jaar geleden zei onder meer Magda Aelvoet van Agalev dat Vlaanderen toen al overbevolkt was om ecologisch te kunnen leven.

  7. Zuhal heeft het lef om de stinkende beerput van CVP op te kuisen. Respect . Google maar eens Leonard Quintelier of Paul Akkermans. CVP laat graag de staat opdraaien voor haar wanbeleid , zie Arco. Waren we 40 jaar terug dan was dat dossier zo opgelost.

Plaats een reactie

Delen