Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Zuhal Demir: “Ik blijf de keuze voor de kernuitstap onbegrijpelijk vinden”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) blijft de keuze voor de kernuitstap “onbegrijpelijk” vinden. “We kunnen het ons niet veroorloven om een duurzame energiebron, want dat is kernenergie, uit te sluiten en door vervuilende gascentrales te vervangen”, zegt ze in een interview met De Morgen. “Vanuit klimaatoogpunt is de beslissing van de federale regering totaal fout.”

Demir moet straks beslissen over de vergunningen voor vier nieuwe gascentrales in Vlaanderen, die de kernuitstap in 2025 moeten faciliteren. De minister benadrukt dat ze de vergunningsregels zal respecteren. “Al wil ik toch even aanstippen dat het niet eenvoudig zal zijn, zeker niet wat betreft de uitstoot van stikstof, waar we nog dit jaar nieuwe regels rond moeten maken.”

Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weegt de extra uitstoot van nieuwe gascentrales niet op tegen het extra radioactief afval uit kerncentrales. “Dat snap ik niet. We bergen vandaag toch ook al kernafval op een veilige manier? De nood om onze uitstoot te verlagen lijkt me acuter.”

Verder ontkent Demir dat ze bewust de bouw van windmolens tegenwerkt. “Ja, soms weiger ik een vergunning, maar daar heb ik altijd gegronde redenen voor. (…) Het beeld, opgehangen door de groenen, dat minister Demir totaal niet bezig is met het klimaat, het stoort me. Het stoort me écht, ik ben het beu. Het is niet omdat ik niet meega in hun dogmatisch verhaal van een collectieve verarming, dat ik mijn job niet doe.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Zuhal Demir: “Ik blijf de keuze voor de kernuitstap onbegrijpelijk vinden””

  1. Kernafval is de laatste 40j al steeds veilig opgeborgen. Laten we er eens de CO(2) uitstoot bijnemen die het opgeborgen kernafval zou gegenereerd hebben de afgelopen 40j en dan zien wat het bilan voor de natuur is. Vanwege iemand met een dochter die vindt dat elk kind, hier of overal in de wereld recht heeft om een menswaardig en gezond bestaan en niet afgaat op het feit dat het “normaal” is dat in deze of gene landen het moet leven in een CO(2)rijk klimaat of gewoon aan andere mensonterende omstandigheden moet deelnemen.

  2. geen co02 uitstoot en toch gaan de groenen en de regering voor gas centrales en wij , de burgers betalen het gelach door niet meer met onze betaalbare wagens te mogen rijden. dat ze eens vertellen hoe ze de inkomsten , die ze nu hebben van de olieproducten , dan gaan mislopen hoe ze dat gaan aanpakken want dat is een groot gat in de schatkist dan.

  3. We hadden zoveel know how, zoveel expertise in huis, zeker in Vlaanderen. Het was een Vlaming die na een hele loopbaan in Mol/Euratom door de EU op Tsjernobyl werd afgestuurd…. Dat wordt allemaal voor de anti-kernenergiewaan te grabbel gegooid. We gaan CO2 – spuiende centrales, draaiend op ingevoerd aardgas in de mensen hun achtertuin neerpoten, voor als er geen wind genoeg is voor de vogelversnippperaars in hun achtertuin en geen zin genoeg voor de zonnepanelen op hun daken..
    Mevr. Demir heeft helemaal gelijk.

  4. Is extra CO2 uitstoot dan veilig ? Zovele jaren verontwaardiging acteren over milieu en nu zelf met uitgestreken gezicht CO2 uitstoot verhogen om pas na 2030 te kunnen dalen.
    De nieuwste kernreactoren maken electriciteit met kernafval van vandaag. In volume is kernafval. Een schijntje met ander afval van bijvoorbeeld groene energie. Vergis u niet, ook ik heb zonnepanelen, huksbayterij en geometriewarmtepomp, laat ik ben er van bewust dat ook batterijen en zonneoanenelen een milieuprobleem hebben, in volume vele malen meer dan kernenergie. Ook vele zeldzame metalen Woerden in groene energie gebruikt.

  5. Minister Van der Straeten was tot net voor haar aanstelling medepartner in een advocatenkantoor die vooral de belangen van de gasindustrie verdedigde. Om haar broodheren te blijven bedienen moet heel België nu aan het gas.
    Van belangenvermenging gesproken.

  6. Niets is zonder risico, maar we leven nu al meer dan een halve eeuw met kernenergie en de problemen die er waren (Tchernobil, Fukushima) hadden te maken met ofwel communistische onkunde of een niet te voorziene natuurramp, niet met de kernenergie als dusdanig. Natuurlijk moet het hele proces streng en neutraal gecontroleerd worden.
    Je moet eens kijken naar een foto van Nagasaki na de kernbom. En een foto van die stad nu. En zeg dan eerlijk. Hoe definitief was de schade?
    Als we elektrische auto’s willen promoten, dan gaan we die niet doen rijden met windmolens, die het aanschijn van de natuur besmeuren.
    Trouwens, het probleem is niet de energie, wel de overbevolking.

Plaats een reactie

Delen