Wouter Beke bij een persmoment van het VAPH

Uncategorized

152 miljoen voor wegwerken wachtlijsten personen met handicap ongebruikt, Beke: “Volstrekt onjuist”

Wannes Neukermans

Vlaams parlementslid voor Vooruit Hannes Anaf vroeg de jaarrekeningen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap op. Daaruit concludeerde hij dat het VAPH in 2020 voor 152 miljoen euro aan middelen die toegekend waren om de wachtlijsten weg te werken ongebruikt gelaten. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemt de beweringen echter “volstrekt onjuist”.

“‘De Vlaamse regering slaagt er niet in om zorg te dragen voor Vlamingen met een zorgnood of handicap. Ouders en hun kinderen wachten steeds langer op gepaste ondersteuning. Dat de centen er nu wel deels zijn, maar niet worden besteed, valt niet uit te leggen”, aldus Vooruit-parlementslid Anaf.

“Portefeuille wordt aangedikt, extra middelen blijven zitten”

Uit de cijfers die hij heeft onderzocht zou moeten blijken dat een twaalfde van het VAPH-budget niet gebruikt werd. Het gaat om middelen die bedoeld zijn om personen met een handicap te financieren en hen de gepaste hulp te bieden. “15.000 mensen die hiervoor in aanmerking komen, staan op een wachtlijst”, zegt Anaf. “In plaats van spoed te maken en meer uit te geven zoals zowel voorganger Jo Vandeurzen als minister (Wouter) Beke verkondigen, ziet het ernaar uit dat net minder wordt uitgegeven deze legislatuur. De portefeuille wordt wel deels aangedikt, maar de extra middelen blijven zitten”, hekelt Anaf. “Berekeningen tonen dat 3.000 mensen vroeger hadden geholpen kunnen worden. Vele gezinnen konden vroeger geholpen worden. Maar staan nu nog steeds in de kou. Ze blijven maar wachten.”

Wouter Beke zegt echter dat elke euro besteed wordt. Hij beweert dat er recurrente overschotten zijn. Daarnaast zijn er ook eenmalige overschotten “die we niet kunnen gebruiken”. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de latere opstart van het Personeelsvolgend Budget door de gebruiker. De terbeschikkingstelling van nieuwe persoonsvolgende budgetten gebeurt niet vanaf 1 januari, waardoor er telkens eenmalig overschot is. Ook resulteert het verschillende bestedingspatroon van de betrokkene naargelang zijn situatie in overschotten, die niet allemaal recurrent zijn. De startersbudgetten die door bijstandsorganisaties opgenomen worden en de moeilijk te organiseren ondersteuning door corona zorgden eveneens voor overschotten in de tabellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen