(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

44 Nigeriaanse christenen vermoord op één dag

Sonja Dahlmans

Zondag werden 44 Nigeriaanse christenen vermoord. In Kachia, in het zuiden van de staat Kaduna, werd een kerk tijdens de dienst aangevallen, daarbij werd een gelovige werd vermoord en er vielen ettelijke gewonden. Dezelfde nacht werden op verschillende andere plaatsen christenen vermoord.

De christelijke gemeenschappen in Madamai en Abun werden aangevallen. Awan Nehemiah, een lokale bewoner, noemt de aanslagen onmenselijk. “De aanvallers doodden meer dan dertig mensen en nog meer mensen werden met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis”, klinkt het. “Wat hebben wij misdaan? We zijn christenen. Waarom werden dit soort aanvallen alleen in het zuiden gedaan (het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch red.)? Dit is heel duidelijk een religieus gevecht. Onze overheid faalt in haar belofte dergelijke aanvallen te zullen stoppen.”

De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Volgens een getuige werden zij “als lammeren afgeslacht“. De meeste van de gewelddadige aanslagen vinden plaats in het christelijke deel van het land, de zogenaamde ‘Middle belt’ op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Waarschijnlijk waren de daders van de Fulani, een etnisch-religieuze groep in Nigeria die naast terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk is voor veel aanslagen op christenen in het land. In 2020 waren beide islamitische groepen verantwoordelijk voor het doden van 1900 burgers en overheidsambtenaren. De vrijdag ervoor, 24 september, werden nog acht soldaten van het Nigeriaanse leger gedood door islamitische terroristen. En woensdag 22 september werd een 27-jarige man aangehouden die naar eigen zeggen vijf christenen had vermoord. Zijn baas zou hem een geweer hebben gegeven met de opdracht om christenen te vermoorden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “44 Nigeriaanse christenen vermoord op één dag”

  1. Waarom worden deze gruweldaden niet gerapporteerd door onze media? Te polariserend? Dit is gewoon schuldig verzuim! Als een doorgeslagen idioot ergens in de wereld Moslims aanvalt wordt dit altijd vergroot in onze media, en het omgekeerde wordt geminimaliseerd. (Het zijn altijd moslim Fundamentalisten die niet relevant zijn voor de gematigde moslims) terwijl iedere moslim een volger is van Mohamed en de koran moet volgen. Het is en blijft een veroveringsideologie. Eerst de Dawa, en indien dit niet lukt gaat men over tot de jihad of de gewapende strijd.

Plaats een reactie

Delen