Franse politie. Foto Shutterstock.

Franse politie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Abdeslam Salah onderbreekt eerste speurder aan het woord in terreurproces

Ruben Notteboom

In het terreurproces over de aanslagen in Parijs kwam de eerste onderzoeker aan het woord van de Franse antiterreurdiensten, maar Abdeslam onderbrak zijn getuigenis al na enkele minuten. De onderzoeker, een politiecommissaris die enkel geïdentificeerd wordt als “Sdat 99”, wilde het onderzoek voorstellen, maar Abdeslam Salah schreeuwde luidkeels wanneer “wij het woord zullen krijgen”.

De voorzitter van het assisenhof, Jean-Louis Périès, probeerde Abdeslam Salah te kalmeren en de mond te snoeren. Hij waarschuwde hem meermaals dat hij moest zwijgen of zou moeten vertrekken, maar het duurde even voor Abdeslam de politiecommissaris liet uitspreken.

Abdeslam Salah: “Wanneer zullen wij het woord krijgen?”

De speurder was niet verstoord door de tussenkomst van Abdeslam en bleef zeer gedetailleerd het onderzoek schetsen. Hij noemde de uitdagingen van een het “onderzoek met gelijktijdige vaststellingen op acht misdaadplaatsen” volledig “ongezien”.

Eén van de grote uitdagingen was om “minutieus alle sporen van aanwijzingen te verzamelen, die microscopisch konden zijn”. Om het onderzoek tot een goed einde te brengen werden meer dan duizend speurders gemobiliseerd om “in een race tegen de tijd” alle “onuitsprekelijke taferelen” te onderzoeken.

Belgische onderzoeksrechter Isabelle Panou dinsdag aan het woord

Het verhaal van de onderzoeker zal gevolgd worden door vragen van het parket, advocaten van de burgerlijke partijen en de verdediging. Dinsdag komt ook de Belgische onderzoeksrechter Isabelle Panou aan het woord. De aanslagen in Parijs werden namelijk grotendeels gepland in België. Daarnaast vertrokken de daders ook vanuit ons land.

Het terreurproces doet veel stof opwaaien en de spanningen zijn te snijden. 20 jaar na de aanslagen op 11 september 2001 in New York en 6 jaar na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 is de angst groot dat er opnieuw een grootschalige aanval zal plaatsvinden in Europa. De machtsgreep van de Taliban in Afghanistan, de opkomst van nieuwe gewelddadige groeperingen of splintergroepen zoals IS-K en de blijvende instabiliteit in het Midden-Oosten en delen van Afrika baren veiligheidsdiensten zorgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

11 gedachten over “Abdeslam Salah onderbreekt eerste speurder aan het woord in terreurproces”

  1. België heeft een andere aanpak: geen getuigen en dus vrijspraak, en excuses met schadevergoeding voor het lange voorarrest. Tenzij je Haemers of Jurgen Konings noemt en autochtoon bent, dan helpt onze rechtsstaat ze met hun zelfmoord.

Plaats een reactie

Delen