EU-commissaris: "500 miljard euro nodig voor kerncentrales"

De kerncentrale van Doel. Photo News

Cultuuroorlog

Academicus Sibo Kanobana: “Indiaanse mascotte van KAA Gent is een probleem”

Anton Schelfaut

Volgens Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de UGent, is de Indiaanse mascotte van voetbalclub KAA Gent “een probleem”. Dat zegt hij in een dubbelinterview voor De Morgen, waarin hij met opiniemaker Dyab Abou Jahjah in gesprek gaat over wokeness.

In het interview heeft Kanobana het onder meer over culturele toe-eigening. “Voor mij gaat het over bronvermelding. Cultural appropriation betekent dingen overnemen en presenteren alsof je ze zelf hebt bedacht. Het betekent ook dat je decontextualiseert, en geen enkel respect toont voor die bron. De pluimenkroon die de modellen van lingeriemerk Victoria’s Secret droegen, dat was cultural appropriation”, illustreert de academicus.

“En de Indiaanse mascotte van de Buffalo’s van AA Gent: is die oké?”, vraagt interviewer Joël De Ceulaer zich af. “Nee, die is niet oké, die mascotte is een probleem”, benadrukt Kanobana. “Het is een beeld waar een mens op staat. Men heeft er een object van gemaakt, en volledig uit de context gehaald.”

Abou Jahjah heeft naar eigen zeggen geen probleem met de mascotte. “Het is een echte chief, een icoon, en het is een beeld dat met trots wordt gedragen”, verduidelijkt hij. “In de Verenigde Staten zijn een aantal sportclubs wél van logo moeten veranderen, maar daar is de situatie anders. De wonde is er nog te vers. Dat is zoals hier met Congo: de kop van Lumumba gebruiken voor een Belgische ploeg zou ongepast zijn. Maar als er geen wonde is, maakt het niets uit. Ik mag gerust een kimono dragen, daar doe ik niemand kwaad mee.”

In een Facebookbericht stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de uitspraken van Kanobana aan de kaak. “Stop er toch mee, stop met die Amerikaanse woke-waanzin te importeren. Er is helemaal niets mis met dat logo!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

39 gedachten over “Academicus Sibo Kanobana: “Indiaanse mascotte van KAA Gent is een probleem””

  1. Academicus ? Rijk betaald door de overheid, ons belastinggeld om in feite niets te doen, zich bezighouden met onzinnige dingen.
    Dat hij content is dat hij hier als immigrant een royaal inkomen krijgt om zich nutteloos bezig te houden.

  2. En hop, daar gaan we weer. Is het Zwarte Piet niet het is de Indiaanse mascotte van een voetbalploeg of een strip van de Smurfen met als titel: “De zwarte smurf” zoals gebeurt is in Amerika waar men er “De paarse smurf” heeft moeten van maken.

  3. Kano bana? Heeft ie wel eens een Indianenstam bezocht? De meeste Indianen hebben wel heel wat anders aan hun hoofd (drugs, alcoholisme, armoede, ) dan zich druk te maken over mascottes etc. van voetbalclubs in steden gelegen in landen waar ze nog nooit van gehoord hebben.

  4. Dat is dikwijls zo, een Afrikaan die hier komt studeren en ons dan de les komt lezen. Géén enkele van die “academici” heeft de moed om de wantoestanden in hun eigen geboorteland (Congo) te gaan aanklagen. Weg met die klojo.

  5. “Sociolinguist” ??? Waarom “Sociolinguistiek” een volkomen overbodige discipline met ONS belastinggeld betoelagen ? Wat zou dat vak dan bijdragen tot het “bakken” van de BNP koek , een proces waar belastinggeld wordt gegenereerd om “wetenschappelijk onderzoek” met toelagen te sponsoren ?

  6. Nog een paar mooie voorbeelden: Om bepaalde culturen niet voor het hoofd te stoten gebruikt men de laatste jaren de term “Wintermarkt” in plaats van “Kerstmarkt” en in bepaalde winkels “Lentekortingen” in plaats van “Paaskortingen”. Woke, woker, wokest.

  7. Neen Sibo Kanobana en zijn “sociolinguistiek” zijn veeleer “het probleem” , daar met ONS belastinggeld een volkomen overbodige discipline, als “sociolinguistiek” ZERO bijdragend tot het BNP, wordt betoelaagd als vermeende “wetenschap”(sic). Waarom moeten wij met ONS belastinggeld dergelijke vermeend “wetenschappelijke”(sic) hobbies van “Linksologen” onderhouden die zich camoufleren als “socioloog”, “politicoloog”, “antropoloog”, “sociolinguist” etc…? Dient “Wetenschappelijk Onderzoek” niet objectief-correct “neutraal” zonder Linkse, politiek-correcte vooroordelen te zijn, nu mei-68 fossielen toch al een tijdje naar Bokrijk zijn doorverwezen ?

  8. We zouden veel strenger moeten zijn op die cultural appropriation: auto’s GSM’s brillen, kortom àlles wat uit het westen komt moet worden bekritiseerd als mensen met een ander kleurtje er gebruik van maken. Wij kunnen ook lekker woke worden hoor.

  9. sorry maar Halloween (All Hallows Eve) is een inlands oerkeltisch ritueel! Dat komt van ONS ! Geen pompoenen want die zijn van de indianen, maar mijn opa leerde ons nog om suikerbieten uit te hollen en met een kaarsje in aan bomen te nagelen! Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Plaats een reactie

Delen