Een operatie. Foto Shutterstock.

Een operatie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Achterstand operaties door coronacrisis dramatisch: “Zeker tot 2022”

Ruben Notteboom

De achterstand in ziekenhuizen voor niet-dringende operaties loopt door de coronacrisis tot zeker 2022. UZ Leuven meldt op woensdag dat het zeker nog tot begin volgend jaar zal duren om de achterstand weg te werken. Het aantal uitgevoerde transplantaties en hartoperaties daalde ook in 2020 in het volledige land.

Niet-dringende operaties zijn ingrepen zoals orthopedische ingrepen, met andere woorden ingrepen die niet levensnoodzakelijk zijn. Maar ook enkele dringende ingrepen werden uitgesteld, zoals transplantaties of hartoperaties.

Ook transplantaties en hartoperaties uitgesteld

“Er zijn heel wat patiënten die tijdens de coronapandemie geen ingreep konden krijgen omdat de bedden op intensieve zorg vrij moesten blijven voor COVID-19-patiënten”, zegt hoofdarts Gert Van Assche. “We zullen nog zeker tot begin 2022 bezig zijn met het inhalen van de niet-levensbedreigende ingrepen.

“In vergelijking met 2019 konden we in 2020 15 procent minder patiënten behandelen door een gebrek aan bedden op intensieve zorg”, zegt professor Bart Meyns, diensthoofd cardiale heelkunde in UZ Leuven. “Het ging dan vooral om geplande hartingrepen, zoals overbruggingen, hartkleppen en geplande hartingrepen bij kinderen.”

50 procent minder harttransplantaties en 70 procent minder patiënten met aortascheur tijdens coronacrisis

“De meer dringende hartingrepen kregen voorrang,” gaat professor Meyns verder. “Daarnaast zijn er 50 procent minder harttransplantaties geweest doordat er minder orgaandonoren waren. We zagen ook minder aanmeldingen voor een aantal dringende hartproblemen: er kwamen 70 procent minder patiënten met een aortascheur naar ons ziekenhuis en er waren ook opmerkelijk minder acute hartinfarcten tijdens de coronapandemie.” Professor Meyns denkt ook dat mensen banger zijn om naar het ziekenhuis te komen.

Volgens professor Dirk Van Raemdonck, longtransplantchirurg en voorzitter van de Raad voor Transplantatie in UZ Leuven, waren er tijdens de coronapandemie 20 procent minder donororganen bruikbaar door de capaciteitsproblemen op intensieve zorg. “Dat had een grote impact op nier- en levertransplantaties en in het bijzonder op harttransplantaties,” klinkt het.

Achterstand zeker tot 2022

“Momenteel doen we weer evenveel transplantaties als voor de pandemie,” zegt Van Raemdonck. “Maar er zijn lange wachtlijsten. Dat is te wijten aan het feit dat we minder transplantaties konden doen in 2020, maar ook omdat er minder potentiële transplantatiekandidaten gescreend werden door het beddentekort tijdens de COVID-pandemie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Achterstand operaties door coronacrisis dramatisch: “Zeker tot 2022””

  1. “Professor Meyns denkt ook dat mensen banger zijn om naar het ziekenhuis te komen.” Ik denk dat je met een aortaruptuur weinig keus hebt : hospitaal of morgue.
    Maar ik begrijp het niet? Was covid dan toch niet fake?

  2. En zo wordt erop aangedrongen mondmaskers te blijven dragen, vooral in winkels en als je van tafel opstaat in de horeca. Zo ook in Hasselt, behalve in Stadhuis ’t Scheep, daar hoeft dat sinds vorige vrijdag niet meer zo vertelde mij een ambtenaar toen ik gemondmaskerd en wel op maandag binnenliep… De overheid blijft goed voor zich zorgen.

  3. COVID is een opgeklopte boel die bewust gebruikt is om angst te zaaien onder de bevolking. Het zijn uw geliefde socialisten die al 30 jaar aan de knoppen zitten en besparen in de gezondheidszorg zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Hoeveel mensen zijn er niet COVID gestorven door ontbrekende medische zorg??? Ze hebben iedereen geteld als COVID, om zo de idiote volgers als jou te blijven indoctrineren… Arm kind, arm kind…

Plaats een reactie

Delen