Marc Leemans. Foto Photonews

Marc Leemans. Foto Photonews

Uncategorized

ACV wil belastingen op studenten- en flexi-jobs

Wijnand Meeus

ACV-topman Marc Leemans pleit voor het betalen van sociale bijdragen op studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs. Dat vertelde hij maandag in een interview met Het Laatste Nieuws. “De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is dus niet het probleem, wel dat het geld niet doorstroomt”, klinkt het.

Leemans wil dat wie als student gaat werken voortaan sociale bijdragen moet betalen. Zo zouden ze in ruil daarvoor rechten kunnen opbouwen. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat een student bijna even duur wordt als een normale werknemer. “De flexibiliteit van jobstudenten is hun grote troef. En als je ziet met welk personeelstekort de horeca zit, dan betwijfel ik of het correct betalen van bijdragen zo’n grote drempel gaat zijn”, antwoordt Leemans. 

Daarnaast pleit de vakbond ook voor belastingen op flexi-jobs, cheques en andere extralegale voordelen, die nu grotendeels vrijgesteld zijn van RSZ-bijdragen. “Ik heb het opgezocht: de sociale zekerheid loopt daardoor elk jaar 16 miljard euro mis”, stelt Leemans. “De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is dus niet het probleem, wel dat het geld niet doorstroomt.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

15 gedachten over “ACV wil belastingen op studenten- en flexi-jobs”

  1. Op zich geen slecht idee. Zo weet men pas echt hoe het leven is hier. Iemand die een maand vakantiewerk doet verdient stukken meer dan een gewone arbeider. Zo krijgt men een echt beeld van wat voor habbekrats je nog netto overhoud.

  2. Ik wil dat de vakbonden rechtspersoonlijkheid krijgen zodat hun (buitenlandse) boekhouding eens kan worden doorgelicht. Betaal eerst eens belastingen op jullie intresten en kom dan zeveren over belastingen op studenten- en flexi jobs.

  3. Dat een student sociale zekerheid moet betalen vind ik een goede zaak.
    Niet om de staatskas te spijzen maar vooral omdat zij een verkeerd beeld krijgen wat men verdient als ze echt aan het werk gaan. Soms verdienen ze netto meer dan de collega die vast in dienst is.

Plaats een reactie

Delen