Grondwettelijk Hof verwerpt beroep van N-VA tegen federale regeling artsenquota

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Photonews

Uncategorized

Afghaanse christen in VK spreekt zich uit over machtsovername taliban

Sonja Dahlmans

Een Afghaanse, christelijke man uit het Verenigd Koninkrijk heeft zich in een interview uitgelaten over de dreiging die christenen onder de taliban ervaren.

‘Jay’ vluchtte in 2001 naar Engeland om aan de oorlog in Afghanistan te ontkomen. Hij bekeerde zich in 2016 tot het christendom. In 2018 moest ‘Jay’ in het graafschap Kent vluchten voor moslims die van zijn bekering tot het christendom hadden gehoord. Vanwege zijn bekering heeft zijn vrouw hem verlaten en is ze hertrouwd met een andere islamitische man.

‘Jay’ maakt zich nu grote zorgen over de veiligheid van christenen in Afghanistan: “Ik hoor steeds in het nieuws dat de taliban veranderd zouden zijn. Wanneer de Koran, de islamitische profeet Mohammed en de hadith (uitspraken van Mohammed) zouden zijn veranderd, geloof ik dat ook de taliban zouden kunnen veranderen, anders is het onmogelijk. Naar mijn mening zijn de taliban, Al-Qaida, IS en Boko Haram allemaal hetzelfde.” Zweepslagen voor het handelen in strijd met de sharia zouden volgens Jay terugkeren nu de taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen.

Uit andere bronnen bleek reeds dat het haast onmogelijk is voor religieuze minderheden zoals christenen, sikh en hindoes om Afghanistan te ontvluchten. Daarvoor moeten ze immers door landen als Iran, Pakistan of China reizen, waar religieuze minderheden ook worden vervolgd. Naar schatting wonen er in Afghanistan ongeveer 8.000 tot 12.000 christenen. De cijfers zijn zeer uiteenlopend, omdat de meeste zich niet als christen hebben laten registreren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Afghaanse christen in VK spreekt zich uit over machtsovername taliban”

  1. Zelfs zijn dorpsgenoot Jef De Kesel komt beweren dat er in Mechelen alleen vredelievende moslims rondlopen …
    In de geloofsbelijdenis staat:” ik geloof in de H Kerk..” je moet goed gek zijn omdat nog te doen! Vroeger al niet toen ze alles toedekten en nu zeker niet meer ! Maar ja was het niet Jef De Kesel die ooit zei als ze in Allah en mohammed geloven geloven ze ten minste toch in iets! Het scheelde weinig of Jef zou er nog bij gezegd hebben “al geloven ze desnoods in het gouden kalf”!

Plaats een reactie

Delen