Karine Lalieux (PS)

Uncategorized

Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid moedigt Lalieux aan om pensioenplannen door te voeren: “Maar dan enkel voor Wallonië”

Wannes Neukermans

Volgens het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid zijn de pensioenplannen van PS-minister Karine Lalieux een goede zaak. Maar dan enkel als ook Vlaanderen haar eigen systeem mag kiezen. “Het siert Wallonië dat ze hun eigen sociale zekerheid vorm geven. Vlaanderen doet best hetzelfde.”

In een persbericht zegt het AK-VSZ de pensioenplannen van federaal minister Karine Lalieux te steunen. Maar enkel met de voorwaarde dat Wallonië ook zelf zijn pensioenpijler organiseert. “Dit is de beste route naar een eigen Vlaamse sociale zekerheid”, stelt Jürgen Constandt, voorzitter van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid. “Wallonië mag zijn eigen klemtonen leggen gebaseerd op de plannen van hun PS-minister. Vlaanderen kan dan zijn eigen keuzes maken. Realistische keuzes met zicht op de toekomst en met pensioenplannen die de toekomstige generaties niet met onbetaalbare facturen opzadelen.”

de Vlaamse organisatie zegt blij te zijn dat Wallonië kleur bekent. “Met dit plan koppelt de federale minister de pensioenrechten los van de effectief gepresteerde arbeid”, stelt het AK-VSZ vast. “Pensioen is dus niet langer een pensioen maar een universeel basisinkomen voor 65-plussers. Voor ons is het perfect verdedigbaar dat minister Lalieux dit principe huldigt, maar dan moet Wallonië zelf opdraaien voor de factuur ervan. De vraag is of dat überhaupt haalbaar is met een werkgelegenheidsgraad van 63 %. De minister ziet de betaalbaarheid enkel mogelijk als die werkgelegenheidsgraad 80 % bedraagt. Hoe ze dat wil bereiken met een systeem waarbij minimaal één derde gewerkt wordt gedurende 10 jaar als volle loopbaan te bestempelen die recht geeft op een minimumpensioen van 1.500 euro, is nog maar de vraag. Maar dat moet geen zorg zijn voor Vlaanderen.”

Vlaamse regeringspartijen even erg als orkest Titanic

Het Vlaams Aktiekomitee wil nu dat ook de Vlaamse partijen kleur bekennen. “Deze plannen hypothekeren onze toekomstige generaties. De factuur is onbetaalbaar. Economisten zijn het daar roerend over eens. We zitten op de Titanic en varen met een rotvaart op de ijsberg af. Zelfs de vergrijzingscommissie uit zijn bezorgdheid. Als Vlaamse politici die deze regering overeind houden nu niet inzien dat zij met de toekomst van hun eigen kiezers gokken, dan zijn ze niet beter dan het orkest op de Titanic. Die bleven inderdaad tegen beter weten in een vrolijk deuntje spelen om de gemoederen te bedaren, terwijl het water genadeloos de boot de diepte in trok.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid moedigt Lalieux aan om pensioenplannen door te voeren: “Maar dan enkel voor Wallonië””

  1. Kom op Vlaanderen het is de moment om ons van Lalieux haar pensioenplan los te scheuren. Doe niet zoals hier beschreven zoals het orkest van de Titanic. Waar zijn de politiekers waarvoor we gekozen hebben? Het wordt tijd dat jullie beginnen te werken voor jullie vetbetaalde job!

  2. Volledig akkoord. Als elk zijn eigen soep naar eigen smaak aanmaakt zal iedereen graag aanzitten ! Voor wat “Belgische” koks brouwen worden dure groenten gebruikt die in Vlaanderen zuur kunnen smaken. De eerste minister-president van Vlaanderen zei het correct : ” wat we zelf doen, doen we beter”…en smaken verschillen ! Vlaamse vertegenwoordigers des volks :wees op uw hoede en betaal geen soep die andere mensen lekker vinden !

Plaats een reactie

Delen