Amerikaans Hooggerechtshof. Foto Shutterstock

Amerikaans Hooggerechtshof. Foto Shutterstock

Uncategorized

Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert abortuswet Texas niet

Wijnand Meeus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigert zich uit te spreken tegen de wet die abortus in Texas vanaf zes weken verbiedt. Vijf van de negen rechters in het Hooggerechtshof beslisten om het noodverzoek naast zich neer te leggen van abortus- en vrouwenrechtenorganisaties om de strengere abortuswet tegen te houden. 

De uitspraak was redelijk verwacht, aangezien de rechters zich ook niet voordien hadden uitgesproken over de wet. Specifiek verbiedt de wet om nog abortus uit te voeren van zodra de hartslag van het embryo wordt geregistreerd. Enkel als de gezondheid van de vrouw in gevaar is, kan er nog een uitzondering worden gemaakt. Momenteel gebeuren 85 procent van de abortussen in Texas na die termijn van zes weken.

Een tiental Amerikaanse staten, waaronder Louisiana en Georgia, ging Texas al voor bij het verbieden van abortus zodra de hartslag van de foetus waarneembaar is. Die wetten werden wel vernietigd, aangezien ze in strijd zijn met het precedent dat het Hooggerechtshof in 1973 stelde in de zaak Roe tegen Wade. Die zaak bepaalt het recht op abortus zolang de foetus niet levensvatbaar is, tot 22 à 24 weken zwangerschap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert abortuswet Texas niet”

Plaats een reactie

Delen