Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Cultuuroorlog

Anuna De Wever: “Ik krijg haat over me heen omdat ik een jonge, queer vrouw ben die haar mond niet houdt”

Simon Segers

In een interview met Knack reageert klimaatactiviste Anuna De Wever op de kritiek die ze kreeg nadat ze Gert Verhulst op Twitter “een oude, witte heteroman die de klimaatcrisis compleet minimaliseert” had genoemd. Volgens de activiste schuilt er ook seksisme achter de haat jegens haar.

De Wever is ondertussen 20 jaar en voltijds bezig mensen te overtuigen van de ernst van de klimaatproblematiek. Nadat Gert Verhulst haar klimaatmarsen als een “vergiftigd geschenk voor Groen” omschreven had, haalde ze uit. Ze verontschuldigde zich uiteindelijk over deze uitspraken, maar blijft scherp voor Verhulst.

Geen wetenschapper, geen klimaatslachtoffer

“Het is helemaal niet zo dat alle oude, witte heteromannen een probleem zijn, maar dat zijn wel vaak geprivilegieerde mensen die maar zelden last hebben van discriminatie. Ik begreep vooral niet waarom Gert Verhulst over het klimaat aan het woord moest komen: hij is geen wetenschapper, hij behoort niet tot de klimaatslachtoffers, en hij is ook echt geen Vlaming die bang moet zijn voor de grote kosten van de klimaattransitie als die niet sociaal en rechtvaardig worden verdeeld. Maar hij mocht weer eens zeggen dat we niet zo hysterisch hoeven te doen, en dat we moeten stoppen met mensen bang te maken.”

De vele kritiek die volgde op haar tweet, vindt De Wever weinig verbazend. “Ik kom met een boodschap die ongemakkelijk is, dus die hatelijkheden verrassen me totaal niet. De haat die ik online en ook fysiek over mij heen krijg, heeft ook met seksisme te maken: ik ben nu eenmaal een jonge, queer vrouw die haar mond niet houdt.”

Gewoon Anuna

De interviewer was verder ook benieuwd of de klimaatactiviste geen problemen ondervond toen ze als 17-jarige en zelfverklaard non-binair persoon een publiek figuur werd. Anuna ontkende dit echter: “Ik zit ook niet de hele dag op Twitter om te zien wat er over mij gezegd wordt, ik heb het echt heel druk met de klimaatbeweging. Vandaag ben ik non-binair – ik ben geen jongen, ik ben geen meisje, ik ben gewoon Anuna. Maar tot ik twaalf of dertien jaar oud was, heb ik altijd een jongen willen worden. Ik werd als kind dus ook al gepest omdat ik iets was waar de wereld bang voor was, of iets wilde dat de wereld nog niet begreep. Ik was dus al wel wat gewend”, aldus De Wever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

46 gedachten over “Anuna De Wever: “Ik krijg haat over me heen omdat ik een jonge, queer vrouw ben die haar mond niet houdt””

  1. Ik ben niet bang voor haar/hem/het en ze heeft als mens hetzelfde recht als ik (en Gert Verhulst) te zeggen wat ze denkt over gelijk wie of wat, wat ze voelt of denkt te voelen. Ik vind haar een abnormale freak, een trutje en absoluut geen voorbeeld voor jong meisjes, jongens of andere dinges. Mag het even?

  2. t is gewoon een aandachtsverslaafd onnozel kieken . Dat opgevoed is om te leren het slachtoffer uit te hangen . En te janken als ze haar goestingske niet krijgt . eerder medelijden dan haat .

  3. Och gottekes toch, nu probeert ze het op de holebi-toer te gooien. Wel Anuna, dat interesseert de meesten niet, ge zijt gewoon een verwaand en hypocriet wijf en dat is erg genoeg al op je 20ste.

  4. Anuna De Wever is geen wetenschapper, geen klimaatslachtoffer en moet ook niet bang zijn voor die grote klimaattransitiekosten.
    Maar zij doet wel hysterisch en maakt mensen bang. Met welk recht?

  5. Het zijn de stomste exemplaren eerst die ten prooi vallen aan die destructieve Woke ideologie, en zij is het perfecte boegbeeld ervan! De ouders mogen trots zijn op wat ze op de wereld gezet hebben… Haar ma is politiek activist van GROEN, zegt genoeg :s

  6. Het ene moment is ze “een queer vrouw”, het andere moment is ze “noch jongen, noch meisje”. In realiteit is ze een aandachtshoer zonder zelfreflectie maar wel met een gigantisch Messias complex.

  7. been Anuna ge krijgt geen haat over u heen omwille van “Ik krijg haat over me heen omdat ik een jonge, queer vrouw ben die haar mond niet houdt” maar omdat ge denkt dat gij alleen de waarheid in pacht hebt. geen tegenspraak duldt, dictatoriale trekjes hebt (vraag het maar aan uw ex-vriiendin Gandois) . En zijt gij soms een wetenschapper? diploma snit en naad staat zelfs hoger aangeschreven dan uw diploma.

  8. Dag Anuna, ik ben een oude witte heteroman,kan jij mij eens uitleggen ( want kan je precies niet goed ) wat Queer is ?, in mijn woordenboed staat dat woord niet . Met de meeste dank ,den oude witte heeten Ro

  9. Vroeger werden ze op de eerste linie geflankeerd door echte soldaten… maar een oorlog in uw verschrikkelijk gemanipuleerd ziek brein is enkel te winnen als die eene hersencel geactiveerd zou worden. Als ik van dat wezen was ging ik op pelgrimstocht wie weet staat er op het einde van de regenboog een kleurloos stoplicht. Daar hoort ze thuis. Het gaat ze goed.

  10. Die Anuna zever gaat nu corona wat gaan liggen is weer de kop opsteken zeker … waarom krijgt zij nog een klankbord… het enige wat ze kan is het abnormale bevestigen. Wees wie je wilt zijn maar laat een ander gerust. Overtuig mensen op een positieve manier om beter met het milieu om te gaan … al vind ik persoonlijk dat wij in België al heel goed werk leveren … ga misschien eens naar India of China protesteren. Zolang er bij de heel zware vervuilers niks veranderd is onze inspanning een maat voor niks die bovendien handen vol geld kost.

  11. anunaken,op je leeftijd al een klimaatexperte zijn,je moet super begaafd zijn of zoals meisjes van 12 jaar ook iets willen wat je niet bent,persoonlijk denk ik dat je nog je eerste regels moet krijgen.eenmaal je volwassen bent en je eerste loon gekregen zullen we eens afspreken.Blijf ondertussen met de poppekens spelen en laat verstandige mensen doen wat ze moeten doen.

  12. Anuna, uw strijdlust siert u. Maar laat u niet vangen door input uit uiterst linkse of uiterst rechtse bronnen. Doe gewoon wat juist is, en verdedig je zaak op een rustige, beleefde manier. Je zal veel meer begrip en resultaat halen.

  13. “Wie wind zaait, zal storm oogsten” of “Wie kaatst, moet de bal verwachten”…
    Wat een arrogante, onvolwassen en “lege” argumentatie van iemand die zelf :
    – GEEN wetenschapper is
    – GEEN klimaatslachtoffer is
    – NIET bang hoeft te zijn voor de kosten van de klimaattransitie
    – HEEL VEEL (ingevoerde en dus geen groene maar wel atoom-)energie verbruikt.

    K heb trouwens nog nergens – dus ook niet van mevrouw de klimaatexperte – gelezen/gehoord hoe ze NA de beperkte gascentrale-overgang-periode de energielevering bij windstilte en tussen zonsondergang/opkomst gaan regelen. Momenteel is daar namelijk nog geen theoretische noch technische BETAALBARE oplossing voor. En dat is wel het eikele en van levensbelange punt, ook voor Anunake en haar adepten!

  14. En daar kennen ze zichzelf weeral het slachtofferrolletje toe.
    Neen Anuna, je krijgt geen haatreacties omdat je jong, queer of k-weet-niet- wat bent/wil zijn. Wel omdat je vindt dat jij met stront mag smijten naar iedereen die jouw mening NIET deelt én omdat je de arrogantie hebt om jouw mening het label van enige correcte te geven.
    Arm Vlaanderen, arme Wereld die door dergelijke met-een-bord-voor-hun-kop individuen “gered” moeten worden…

  15. je krijgt niets over je heen; het is gewoon jouw interpretatie van hoe jij naar de dingen kijkt en dan …..
    ….oude witte heteroman, kwestie van iedereen te labelen… kind, geef jezelf de tijd om volwassen te worden….

  16. je krijgt niets over je heen; het is gewoon jouw interpretatie van hoe jij naar de dingen kijkt en dan …..
    ….oude witte heteroman, kwestie van iedereen te labelen…en jij bent wetenschapper en deskundige sinds wanneer? kind, geef jezelf de tijd om volwassen te worden….

  17. Misschien gewoon naar school gaan of gaan werken en echt iets bijdragen aan de maatschappij. Het is makkelijk om je af te reageren op ondernemers die het gemaakt hebben en wel een zinnig woord te zeggen hebben. Toon de wereld eerst dat je zelf ook iets kan bijdragen, dan heb je recht van spreken. Zal niet zo simpel zijn als zelfs niet weet wie je zelf bent….

  18. Zolang Anuna het niet heeft over de eerste oorzaak , overbevolking , en de grote vervuilers heeft het inderdaad geen enkele zin. Ik heb trouwens de indruk dat ze al ver over haar hoogtepunt is , wat betreft aanhang.

  19. Merkwaardig dat in (zo goed als) geen van de reacties iets terug te vinden is over de overstromingen in Wallonië, twee en een halve maand geleden. Dat zou de suggestie kunnen wekken dat klimaatsverandering en ‘Wallonië’ niets met elkaar te maken hebben. Ik kan alleen maar concluderen dat er in Vlaanderen iets vreselijks mis is. De politieke interpretatie is ook visueel waarneembaar: Amateurs die honderden dagen nodig hebben om iets “fatsoenlijks” van de grond te krijgen. 2024? Laat staan 2030!!

  20. Het lijkt me moeilijk om zowel queer-VROUW te zijn, als NON-BINAIR. Ofwel geloof je in binair, en dan ben je man of vrouw, ofwel geloof je er niet in, en dan ben je wat je maar wil. Maar je kan niet beide zijn.

  21. Wat een dom onzijdig wicht dat zelfs geen wetenschappelijke achtergrond heeft en toch beweert de kennis van zake te hebben doordat ze door de media hierin gebombardeerd werd en nu zelfs denkt dat ze een kenner/ster of wat dan ook is. Is dat het voorbeeld voor onze jeugd dan ? Als je normaal bent tel je blijkbaar niet meer mee en dat wordt nog kracht bijgezet door de top gecensureerde media. Proficiat

  22. liesbethje,Dirk heeft gelijk,.Men gebruikt het woord “het” als het onzijdig is.In het Latijn bestaat “het” niet,het is ml of vr,.In de moslimwereld worden dergelijke sujetten onmiddellijk vernietigd,ze dragen niets bij tot de maatschappij en zijn een kost.Ga eens inlichtingen inwinnen bij je IS-vriendjes.

Plaats een reactie

Delen