Anuna De Wever (Photonews)

Anuna De Wever (Photonews)

Cultuuroorlog

Anuna reageert op Twitter-heisa: “Dit gaat over privilege en verantwoordelijkheid”

Pieter Van Berkel

Klimaatactiviste Anuna De Wever reageert op de heisa die ontstond over een Twitter-bericht waarin ze Gert Verhulst afschreef als “een oude witte hetero man”. Ze geeft toe dat ze “een ongenuanceerd bericht” tweette.

Toen televisiegezicht en Studio 100-baas Gert Verhulst in een interview met De Morgen zei dat Anuna De Wever en haar klimaatmarsen een vergiftigd geschenk waren voor Groen, haalde die laatste uit op Twitter. “Een oude witte hetero man die de klimaatcrisis compleet minimaliseert en een mening geeft over iets waar hij totaal géén kennis over heeft”, schreef De Wever. “What else is new?”

De tweet leidde tot een storm van verontwaardiging en De Wever geeft nu in een reactie op Twitter te kennen dat ze spijt heeft van de tweet. “Niet om het debat op te wakkeren maar het te laten rusten”, klinkt het in een verklaring.

Privilege

“Dit is natuurlijk veel algemener en groter dan een reactie op één artikel. Dit gaat over privilege en verantwoordelijkheid en het is een énorm belangrijk onderwerp dat niet genoeg wordt aangehaald”, schrijft de klimaatactiviste over haar tweet.

De Wever geeft aan verbaasd te zijn over de heisa, omdat de woke-terminologie die ze hanteerde schering en inslag is op Twitter. “Het heeft me ook enorm verbijsterd hoe 3 zinnen in een tweet zo’n ongelofelijk effect hebben, aangezien ik dit dagelijks op twitter zie”, klinkt het.

Anuna De Wever: “Twitter-bericht was ongenuanceerd”

Ze geeft toe dat ze “een ongenuanceerd bericht” tweette “over een onderwerp dat véél groter is dan een twitter debat“. “Een les voor mij”, klinkt het. De Wever zegt dat ze het moeilijk vindt “om een bericht te schrijven waarin het niet lijkt alsof ik me verontschuldig, rechtvaardig of verdedig”.

De klimaatactiviste hoopt bovenal dat de kous nu af is. “Aan de kranten, laat dit nu niet extra olie op het vuur zijn maar een einde aan een online heisa die al te lang duurt”, schrijft De Wever. “We hebben een klimaatmars te organiseren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

12 gedachten over “Anuna reageert op Twitter-heisa: “Dit gaat over privilege en verantwoordelijkheid””

  1. De pukkelkop heeft spijt van de tweet, niet van wat ze daarin gezegd heeft. Ze ontpopt zich als een ware dictator die niet mag tegengesproken worden. Enfin, de oude witte heteromannen die nog voor groen stemmen weten nu dat ze geminacht worden wegens niet woke.

  2. Het eerste bericht van Anuna DW heeft getoond wat ze er echt van denkt. Giftig mengsel : woke onzin + minachting voor wie ouder of blank is + groene nepreligie + ongefundeerde standpunten.

  3. Ik denk dat een heruitgave van ‘Dirty Old Man’ van Three Degrees in 1973 weleens een monsterhit zou kunnen worden tegen kerstmis (een feestdag van westerse blanke christelijke hetero’s).
    Iemand anders nog ideetjes van dergelijke ‘opruiende plaatjes’ van weleer?

Plaats een reactie

Delen