Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Uncategorized

Bart De Wever: “Merkels “Wir schaffen das” was een historische fout”

Simon Segers

Naar aanleiding van de Bondsdagverkiezingen morgen in Duitsland schreef N-VA-voorzitter Bart De Wever een opiniestuk in De Morgen over de aftredende bondskanselier Angela Merkel (CDU).

De Wever beschreef hoe hij reeds in 2015 gewaarschuwd had dat Merkel met haar “Wir schaffen das” zichzelf de politieke doodsteek toediende. De bondskanselier koos toen om de Syrische vluchtelingenstromen tot in Noordwest-Europa te laten doorlopen. “Ik beschreef haar keuze als een historische fout die de heropleving van extreemrechts als gevolg zou hebben. Want waar het absorptievermogen van een samenleving onder druk komt te staan door grote groepen nieuwkomers die moeilijk ingeburgerd raken, ontstaat vruchtbare grond waarop een exclusief nationalistisch gedachtegoed welig kan tieren”, aldus de N-VA-voorzitter.

Afgekeurd migratiebeleid

Zes jaar later komt Merkels bondskanselierschap ten einde en morgen zal haar opvolger bekend zijn. De Wever gaf verder aan dat Merkels herverkiezing in 2017 hem kritiek op zijn voorspelling opleverde. “Hoewel Merkel na haar “wir schaffen das”-uitspraak een heldenstatus verwierf bij een links-progressieve elite, was een groot deel van de bevolking niet mee. Zo gaf een studie van Pew Research Center destijds aan dat 67 procent van de Duitsers het gevoerde migratiebeleid afkeurde” , vervolgde De Wever.

Electorale erfenis

Ondanks dat Merkel zich steeds meer distantieerde van haar uitspraak en via de Turkije-deal de buitengrenzen van de EU versterkte, leed haar partij de grootste nederlaag ooit in 2017. Ze overleefde maar nipt de verkiezingsuitslag als bondskanslier. De N-VA-voorzitter gelooft ook dat de vluchtelingenstromen in onder andere Frankrijk, Oostenrijk en Vlaanderen een boost gaven aan nationalistische, anti-migratiepartijen.

Ten slotte gaf De Wever mee dat Merkels vruchtbare economische beleid onvoldoende bleek om de CDU te laten recupereren van “Wir schaffen das”. “Merkel slaagde erin het Duitse bbp per capita tussen 2005 en 2019 met 2.000 euro sneller te doen groeien dan het Belgische, en dat met een schuldgraad die slechts de helft zo hoog is. Toch stevent de CDU zondag jammer genoeg af op een nieuwe historische nederlaag. Wie Merkels electorale erfenis tegenover haar goede economische resultaten plaatst, ziet duidelijk hoe duur je als politicus een historische fout betaalt. Wat sommigen op links ook mogen beweren: “wir schaffen das” was zo’n historische fout. Er is allicht niemand die dat beter beseft dan Frau Merkel zelf” , besloot De Wever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

15 gedachten over “Bart De Wever: “Merkels “Wir schaffen das” was een historische fout””

  1. Bart De Wever blijkt ook hier weer uit het oog te verliezen dat Jambon en Francken het Marrakesh voorakkoord zijn gaan teken. Het pact waarvoor ze later de regering verlaten hebben. De Wever zou beter diep in eigen hart kijken. Als er al iemand voor de catastrofale Vlaamse regeringsdeelname van N-VA waarschuwde was het Tom Van Grieken nadat zijn partij opzij geschoven werd. Van Grieken zei daarover “De Wever had tijdens de onderhandelingen moeten zeggen ‘het is met Vlaams Belang en een van jullie, zo niet bekijk het maar en we zullen in 2024 wel zien’.” Nu N-VA de kilometer vergoeding moet slikken, blijkt dat Van Grieken gelijk had, en N-VA niet de waakhond is voor de losers die mee aan het Vlaamse roer zitten.

  2. Mr. De Wever had ook een slogan met name” tijd voor verandering ” helaas is er tot op heden niet veel van te merken desondanks zijn deename bij zowel de Vlaamse als de federale regeringen van de afgelopen decennia.

  3. BDW zou beter zwijgen want zijn koekestad zit vol moslim inwijkelingen en zogezegde kansparels die in de watten worden gelegd.N-VA begint nu ook in dat vijvertje te vissen omdat veel van zijn voormalige kiezers,tot zijn grote ergernis en frustratie zijn leugens en loze beloften beu zijn en (terug) overstapten naar VB.Trouwens Jan Jambon uit Brasschaat breekt als minister president ook niet veel potten(Schafft es nicht)!

  4. In de komende 30 jaar, zullen er genoeg moslimkiezers zijn in ons land om een regering naar hun keuze te installeren, met toepassing van de Sharia bij wijze van wet.
    In feite is De Wever burgemeester van een voor hem reeds verloren stad.
    De cijfers bewijzen het, Antwerpen is nu officieel toegetreden tot de groep van steden als Amsterdam, Londen en Brussel, waar het aantal inwoners van buitenlandse origine groter is dan het aantal autochtone bewoners.
    Het ziet ernaar uit dat de autochtone Antwerpenaar binnen afzienbare tijd echt helemaal in de minderheid zal zijn.
    Herman De Croo: “Binnen xx jaar is 70% van Antwerpse kiezers van niet-Belgische afkomst. Bye bye De Wever ”.

  5. Walter,in de politiek moet je akkoorden sluiten om ergens te geraken,dat zal altijd zo zijn,dat bestaat al uit de tijd van Socrates.Wat Marrakesh betreft zit je verkeerd,na het voorakkoord heeft de VN wijzigingen aangebracht aan dat akkoord,hetgene niet besproken werd,daarom zijn er verschillende landen niet akkoord gegaan en TvG weet dat ook.Het Marrakesh II akkoord is nog veel erger maar kaal michelleken heeft dat ondertekend en sanderken heeft het herbevestigd deze week.NVA is konsekwent geweest en heeft de regering verlaten.De kilometerheffing zal een soort péage worden maar zal de verkeersstroom en de ongelukken op de zijverbindingen enorm doen toenemen,het leven in de dorpen zal levensgevaarlijk worden wegens te veel verkeer,de fietsers zullen dank zij grécolo de meeste slachtoffers zijn.Tenzij men die heffing afschaft.Ben benieuwd hoe deze groene afvalcontainer dan zal reageren.

  6. Zij heeft iets verwezenlijkt in haar politieke loopbaan , BDW niet ! omdat hij het lef niet had , en de prijs van beste burgervader mag hij ook al in zijn gat steken dat word er ook genen zelfs die afspraak met de geschiedenis heeft hij ook gemist ,of toch niet helemaal , nee de slechtste burgemeester ooit ,waar er zoveel opeenvolgende schandalen waren dat de burger er ziek van werden , wat de ommekeer moest zijn werd een miskleun van jewelste , proficiat !! Bart .

  7. In Antwerpen werden huwelijksfeesten van joodse families ruw tot een eindoplossing gebracht in het kader van een corona-Kristallnacht. Antwerpen capituleerde als eerste voor de avondklok van governator Berx. Een avondklok in Antwerpen: dat is geleden van 1944, onder de Duitse bezetting.
    En historicus De Wever beweert dat hij het confederalisme gaat doordrukken, terwijl hij niet-verkozen gouverneurs niet ter verantwoording kan roepen? De afspraak van showbizz-Bart De Wever met de geschiedenis in 2024 werd gecanceld.

  8. Aan Bart’s beate blik (zie foto) valt af te lezen dat Merkel hem verschijnt als O.L.V. Waarom steekt hij zijn vinger daar niet ergens in de grond opdat er heilzaam water zou uit omhoogspuiten ? Dat zou toeristen trekken en de Middenstand ten goede komen.

Plaats een reactie

Delen