Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

België stuurt meer dan 150.000 vaccins naar Oeganda

Ruben Notteboom

België stuurt meer dan 150.000 vaccins van AstraZeneca naar Oeganda. De vaccins zijn bedoeld voor leerkrachten en leerlingen zodat de scholen opnieuw kunnen openen. In Oeganda zijn er meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. “Elk kind naar school, overal ter wereld. Dat wil ik nastreven”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).

België heeft ondertussen al 2 miljoen vaccins toegewezen om weg te geven aan andere landen. Bijna een half miljoen vaccins zijn al geleverd. 70 procent van die vaccins werden geleverd aan Afrikaanse landen.

Oeganda kampt met Covid-19-golf

Woensdagavond kwamen 153.900 dosissen toe in Kampala. Oeganda kampte afgelopen maanden met een zware Covid-19-golf, met pieken van 2.280 gevallen per dag en een sterftepiek in juli van 40 per dag. In hoeverre de cijfers representatief zijn aan de werkelijkheid, is onduidelijk. De echte cijfers kunnen hoger liggen.

De vaccinatiecampagne in Oeganda verloopt moeizaam. Er wonen 45 miljoen mensen in Oeganda en slechts 1,6 miljoen ontving een eerste prik. De regering van Oeganda vroeg daarom hulp aan de internationale gemeenschap.

4 miljoen vaccins voor andere landen

Oeganda scoort lager dan het Afrikaanse gemiddelde en krijgt de pandemie moeilijk onder controle. De regering nam vergaande maatregelen, waardoor scholen 18 maanden gesloten werden. Afstandsonderwijs is niet mogelijk voor vele studenten, omdat de infrastructuur, technologische toegankelijkheid en de toegang tot het internet miniem zijn.

België wil tegen het einde van dit jaar 4 miljoen dosissen naar andere landen sturen en focust vooral op Afrika. Slechts 2 procent van de hele Afrikaanse bevolking is gevaccineerd. “Dit virus heeft geen grenzen. Internationale solidariteit én samenwerking is de enige manier om uit deze gezondheidscrisis te geraken. We zullen pas veilig zijn, als iedereen veilig is”, zegt minister Kitir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “België stuurt meer dan 150.000 vaccins naar Oeganda”

  1. Prima, België! En aan welke corrupte ambtenaren werden die ter plaatse geleverd? En hoeveel is een vaccin waard op de zwarte markt in Rwanda? Een doekje voor het bloeden voor de uitspraken van Wilmes over het Rwandees justitiebeleid?

Plaats een reactie

Delen