Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Uncategorized

Ben Weyts (N-VA): “In een beschaafd land als Vlaanderen moeten we per maand nog altijd 250 dieren in beslag nemen”

Pieter Van Berkel

“Er zijn mensen die intussen al vijf keer veroordeeld zijn voor dierenmishandeling en altijd opnieuw in de fout gaan. Zo’n mensen moéten achter slot en grendel”

U kondigde recent strengere straffen voor dierenbeulen aan.

“Die maatregel is het logische sluitstuk van een kordaat dierenwelzijnsbeleid. Met enige fierheid mogen wij zeggen dat, wat dierenwelzijn betreft, wat we zelf doen ook beter doen. Die bevoegdheid werd in 2014 van het federale niveau overgedragen. Het budget, de controles en de inspecties zijn sindsdien fors toegenomen. We zijn erin geslaagd ervoor te zorgen dat iedereen mee is. Er zijn niet alleen meer inspecties, maar ook de politiezones hebben allemaal iemand die specifiek verantwoordelijk is voor dierenwelzijn. Ook het parket en justitie zijn mee.”

“Nu willen we een ruimer instrumentarium geven aan de rechters om kordater te kunnen optreden. Voorheen was de maximumstraf voor een eerste vergrijp drie maanden gevangenisstraf. In België betekent dat in de praktijk nul dagen. Dat wordt nu verhoogd tot vijf jaar en voor recidieven zelfs tot tien jaar. Er zijn mensen die intussen al vijf keer veroordeeld zijn voor dierenmishandeling en altijd opnieuw in de fout gaan. Zo’n mensen moéten achter slot en grendel. In een beschaafd land als Vlaanderen moeten we per maand nog altijd 250 dieren in beslag nemen, en dat is niet iets wat lichtzinnig gebeurt.”

Vanwaar die persoonlijke affiniteit met dat thema?

“Zoals zoveel Vlamingen hou ik van dieren. Ik heb er ook in huis. Wie een beetje rechtvaardigheidsgevoel heeft, komt op voor degenen die zich niet kunnen verweren. Het is heel leuk om van nul te beginnen met zo’n bevoegdheid. Bij de verdeling van de bevoegdheden was niemand daar eigenlijk in geïnteresseerd. Wij hebben daar een maatschappelijk draagvlak voor gevonden, maar ik denk dat geen hond weet wie de laatste federale minister van Dierenwelzijn was. Het was Laurette Onkelinx (lacht). Het thema raakt de mensen.”

Wat vindt u van de lof die u krijgt van dierenrechtenorganisatie Gaia?

“Gaia is een kritische partner. Ze zijn open, niet revolutionair en houden rekening met een politieke constellatie. Ze gaan natuurlijk verder dan ikzelf. Dat is hun rol. Ze moeten proberen de politieke klasse mee te krijgen en daar slagen ze vaak ook in.”

“Bij die transgenderatlete in de Olympische Spelen was er echt wel sprake van vervalsing, of dat nu intentioneel was of niet”

Recent was er de controverse rond een transgenderatlete die meedeed aan de vrouwencompetitie in de Olympische Spelen. Kan iemand die biologisch als man geboren is volgens u meedoen aan topsport voor vrouwen?

“Dat is evolutieve wetenschap. Het is wel zo dat er in dit geval, met iemand die geboren is als man, getraind heeft als man en vervolgens op latere leeftijd een geslachtsverandering heeft ondergaan, echt wel sprake is van vervalsing, of dat nu intentioneel is of niet. Als die geslachtsverandering op jongere leeftijd gebeurt, ligt dat natuurlijk anders. Men slaagt er vooralsnog niet in om dat ordentelijk af te bakenen. Met die gewichthefster heeft men toch een verkeerd precedent gecreëerd. Men sprak van een moedige beslissing, maar het zou van meer moed getuigd hebben als men haar geweigerd had.”

Lees hier het volledige artikel: ‘Ben Weyts (N-VA): “Het Vlaamse onderwijs heeft een probleem. En de excuses zijn op”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Ben Weyts (N-VA): “In een beschaafd land als Vlaanderen moeten we per maand nog altijd 250 dieren in beslag nemen””

  1. Eerst de “Rechten vd Crapuleuze Mens” niet meer laten PoCo-primeren op de “Rechten vd Slachtoffer Mens” door één of andere Rechtse Liga op te richten. Later pas “Dierenrechten” op aarde zetten.

  2. Toch eerst de “Rechten vd Crapuleuze Mens” niet meer laten PoCo-primeren op de “Rechten vd Slachtoffer Mens” door één of andere Rechtse Liga op te richten. Later pas “Dierenrechten” op orde zetten.

  3. Beschaafd: beleefd, goedgemanierd, niet barbaars. Onverdoofd slachten is dierenmishandeling en dus barbaars. Is het verantwoord dat de overheid de burger verplicht belastingen te betalen voor bedienaars van barbaarse godsdiensten? Neen, uiteraard. Zodus, is Vlaanderen geen beschaafd land als ze dergelijke praktijken handhaaft of gedoogt.

Plaats een reactie

Delen