Protesten in Berlijn voor een autoverbod in de stad - Afbeelding: Shutterstock

Protesten in Berlijn voor een autoverbod in de stad - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Berlijn gaat referendum houden over autoverbod in de stad: “Slechts twaalf autoritten per jaar”

Niels Geerinck

Het Berlijns burgerinitiatief “Volksentscheid Berlin autofrei verzamelde onlangs genoeg handtekeningen voor een referendum over aanpassingen in het vervoersbeleid van de stad. Op tafel ligt onder meer een verbod op de auto in het centrum. Daarnaast zullen Berlijners nog slechts twaalf autoritten per jaar mogen maken indien het zou worden aangenomen.

Vorige week bereikte het initiatief de kaap van 50.000 handtekeningen. Hierdoor werden meer dan genoeg handtekeningen verzameld om een referendum te openen. “We zijn erg blij dat we het quotum zo duidelijk hebben bereikt. Daarmee geven we een belangrijk signaal af voor de vervoerstransitie in Berlijn.”, zo klinkt het bij Nina Noblé, de woordvoerster van het initiatief.

Referendum

Nu zal de ontvankelijkheid van het referendum een controle ondergaan. Dit kan tot vijf maanden duren. Daarna zal het naar de Tweede Kamer gaan, alwaar de meerderheid vier maanden de tijd heeft om over de bevraging te beslissen.

Bij verwerping zal het referendum een zogenaamde “tweede fase” ingaan. Dan zijn er zo’n 175.000 geldige handtekeningen nodig. Indien dat quotum gehaald wordt zal een stemming door Berlijners die stemrecht hebben doorgaan. Dit zal ten vroegste kunnen plaatshebben in 2023.

“Twaalf autoritten per jaar doorheen het centrum”

De organisatie wil dat zowat alle straten die binnen de S-Bahn ring van Berlijn vallen, autovrij worden. Zodoende mogen burgers nog maximaal twaalf autoritten per jaar afleggen. Volgens de organisatie zal dit vooral gaan om ritten voor het vervoeren van zware goederen of voor vakantiereizen.

De politie, brandweer, bussen, taxi’s, commercieel verkeer en bezorgdiensten zullen zich niet aan het autoverbod moeten houden. Ook voor mensen met een beperkte mobiliteit geldt het niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Berlijn gaat referendum houden over autoverbod in de stad: “Slechts twaalf autoritten per jaar””

  1. Mensen toch, waar gaat dat naartoe.Mij zie je in ieder geval in geen enkele grootstad meer. Ik zal wel ergens in een simpele normale streek gaan vertoeven waar het leven en de mensen nog normaal zijn zonder al deze woke onzin.

  2. Met het nieuwe circulatieplan in Aalst is alles wat ik gewend was onbereikbaar. Dus rij ik nu naar de concurent ‘Deiremonne ‘ en daar parkeer ik quasi aan de voordeur van de gewenste winkels. Weer een klucht van De Gucht, AKA zoon van Karel De Zucht.

Plaats een reactie

Delen