de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel. Foto: Shutterstock

de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Bespreking rapport van coronacommissie vandaag op tafel in de Kamer

Niels Geerinck

Hoe heeft België de Covid-19-epidemie aangepakt? Dat is de centrale vraag die vandaag in de Kamer zal besproken worden. Dit zal gebeuren aan de hand van het rapport dat sinds 2 juli 2020 werd opgesteld.

De totstandkoming van het rapport gebeurde over een periode van een jaar. Hierbij werden 46 hoorzittingen georganiseerd om alle betrokken partijen te horen. Daarnaast wordt er ook voor een nieuw pandemieplan gepleit, aan de hand van de conclusies. Het huidig plan dateerde al van 2006 en is weinig up to date. Tegen 2022 wil de commissie een nieuw plan af hebben.

Staatsstructuur centraal

Bij het creëren van het rapport werd er tijdens de hoorzittingen vaak verwezen naar de ingewikkelde staatsstructuur. Die zou een rem hebben geplaatst op efficiënt beleid. De commissie liet zich ook uit over de nood aan meer strategische reserves en ook het Crisiscentrum moet volgens hen een hervorming ondergaan.

Het rapport pleit ook voor meer en actiever optreden van de Europese Unie. Dat zal volgens hen in de toekomst essentieel blijkt, zo luidt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Bespreking rapport van coronacommissie vandaag op tafel in de Kamer”

  1. Meer en actiever optreden van de Europese Unie??
    OMG
    Dat illegale, niet verkozen, adviesorgaan dat enkel richtlijnen kan geven maar geen wetten kan verplichten? Dat er niet eens in slaagt op gelijk welk vlak de 27 lidstaten op éen lijn te krijgen?
    We zijn toch een democratie? En soeverein?
    Wel, laat dan het volk eens beslissen door bindende referenda zoals het hoort!

Plaats een reactie

Delen