Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Boerenbond en Landelijke Gilden: “Hoort wolf wel thuis in dichtbevolkt gebied?”

Wim De Smet

“We stellen ons grote vragen bij de aanpak van het wolvenbeleid in Vlaanderen. Het gedrag van de wolven wordt problematisch en de impact ervan neemt toe.” Dat zeggen Boerenbond, Landelijke Gilden, BWP, de Landelijke Rijverenigingen (LRV) en Paardensport Vlaanderen.

De vijf organisaties reageren zo op de standpunten van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) nadat wolven twee pony’s en een rund hadden gedood. ANB wil dat er vooral ingezet wordt op preventie, maar voor de vee- en paardenhouders moeten er dringend andere maatregelen komen. “De impact van de wolf op de leefbaarheid in plattelandsgemeenten neemt toe”, meldt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden. “We hebben op het wolvenplatform onze grote bezorgdheid geuit betreffende de aanvallen op runderen, schapen en recent ook pony’s. Men zal echt creatievere oplossingen moeten verzinnen dan alleen maar extra omheiningen en subsidies.”

“Ander leefgebied onderzoeken”

Dat er extra subsidies komen, zodat dierenhouders hun weides kunnen beveiligen, is volgens de Boerenbond een positieve zaak. Maar alle weides van schapen, runderen en paarden omheinen, is volgens de organisatie dan weer onhaalbaar en onbetaalbaar. Bovendien zijn die extra beveiligingsmaatregelen ongewenst voor andere wilde dieren. “Men moet dringend bekijken op welke manier de huidige onhoudbare situatie kan aangepakt worden”, luidt het. “Er werd heel wat krediet gegeven aan de wolf in Vlaanderen, maar na twee jaar moet men de vraag durven stellen of de wolf wel thuishoort in ons dichtbevolkt gebied. Het verplaatsen van een wolf naar een ander leefgebied in Europa, waar dit dier wél de ruimte zal hebben die het nodig heeft, dient onderzocht en overwogen te worden”, besluiten de organisaties.

https://redactie.palnws.be/2020/06/kan-iemand-mij-uitleggen-wat-die-wolf-hier-loopt-te-doen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

19 gedachten over “Boerenbond en Landelijke Gilden: “Hoort wolf wel thuis in dichtbevolkt gebied?””

  1. Of gaat men wachten tot een al dan niet minder weerbare mens, of een kind wordt aangevallen ? Het is nog niet genoeg dat hier regelmatig ontsnapte honden rondlopen en voor ellende en last zorgen dat men nu nog roofdieren van een kaliber als de wolf wil introduceren. Nadat onze voorouders er alles hebben aan gedaan om die bijtgrage beesten uit onze contreien te weren. Daarenboven hebben ze, zowel bij die koe als bij die twee pony’s nog geen tiende van hun buit opgegeten. De rest bleef liggen rotten, stinken en ziektes verspreiden moesten er geen mensen waren opgekomen. Als fanatisme primeert op rede, en op begrip kan rekenen bij sommige politiekers zijn we verkeerd bezig.

  2. Wat doen stenen huizen op de plaats waar ooit bos was? Misschien eens aan denken dat wolven inheemse dieren zijn Die zijn gevlucht voor de mens. Anders moeten we nog wat bos verwijderen voor een nieuw appartementencomplex van te maken. Kunnen alle illegalen daar gaan wonen laat de dieren maar stikken die kunnen wel ergens anders terecht🤮

  3. @Lambik:zo is’t!Er is voldoende wetenschappelijke kennis om er mee om te gaan, maar men moet het willen.
    @Hugo Van Erps: de zelfverklaarde homo sapiens heeft weer gesproken!
    “Il faut que l’homme reigne sans partage”
    Aan Jurgen Ceder zou ik dan de vraag stellen :wat lopen wij hier te doen?

  4. Heeft er eigenlijk al één van die wolf-enthousiastelingen en emo-dierenliefhebbers nagedacht over wat er werkelijk gebeurt als een wolf een koe doodt? Die koe wordt in essentie doodgemarteld gedurende een urenlange doodstrijd.
    En hoelang gaat het duren voordat die wolf doorkrijgt dat hij geen schrik moet hebben als er een kind voorbij fietst?
    Dat dan achteraf de wolf (die op zich weinig verweten kan worden) wordt aangepakt maakt m.i. weinig verschil voor dat kind en de ouders.
    Vlaanderen is Yellowstone niet.

  5. Die wolvengekte zal duren tot er een menselijk slachtoffer valt maar dan zullen diegenen die zo positief staan t.o.v. de re-introductie van roofdieren met Dhr. D. Draulans op kop niet bereikbaar zijn voor commentaar.

  6. Bende bange stadsmensen. Zelfs in gebieden waar nog volop wolven voorkomen zijn mensenlijke slachtoffers quasi onbestaande.. Er worden jaarlijks meer mensen door koeien en paarden gedood of verwond; waar is de anti-vee paniek?

  7. Die idioten van ANB hebben mooi praten als je de ene idiote regel na de andere afkondigd en daarna met ons belastinggeld hun stommiteiten proberen op te lossen.
    Wolven horen hier evenmin thuis als everzwijnen, zorgen enkel voor vernielingen en overlast om van het gevaar nog te zwijgen. Binnenkort moet men er weer een massa gaan afknallen omdat de populatie uit de hand loopt!

  8. @De dictator. Ik veronderstel dat je in een houten hut met een strooien dak woont. Zonder stromend water of electro.U te voet verplaatst en enkel voorziet met wat de natuur u te bieden heeft.Zo was het ongeveer in de tijd dat er hier nog wolven waren.

  9. Ze leven solitair maar jagen in roedel. Ze sluiten je (de prooi) helemaal in. Het is wachten tot de eerste mens verscheurd wordt teruggevonden. Of dat voldoende zal zijn om het Parlement wakker te schudden is de vraag. Maar overdag / ”s avonds / ”s nachts wandelen en trekken door natuurgebied lijkt me onverstandig te doen zonder zeer krachtige zaklamp, wolve spray en een shotgun met 12 gauge buckshot munitie, en als backup een pistool met acp.45 munitie. Dit dankzij de rood-groene natuur freaks.

Plaats een reactie

Delen