MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de kerncentrales langer open houden. (Photonews)

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de kerncentrales langer open houden. (Photonews)

Uncategorized

Bouchez vergroot zijn invloed binnen MR

Wijnand Meeus

Voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez verstevigt zijn grip op zijn partij. Daar zorgen de nieuwe statuten voor. De nieuwe MR-statuten zorgen voor een langer voorzitterschap, zetten de liberale ideologie op scherp, voorzien pariteit in de partijorganen en meer basisdemocratie. Vorig jaar ontstond er nog grote discussie in de partij nadat Bouchez zijn federale ministers had aangeduid.

Die beslissing zorgde voor een nieuwe raad binnen de partij. Bouchez liet zich omringen door ’tien wijzen. “Maar die G11 is nooit samengekomen”, zegt een van de leden. Bij de partijtop valt te horen dat Bouchez sowieso voortdurend contact heeft met alle partijinstanties. Een jaar geleden leek het nog dat de rol van de voorzitter zou worden beperkt. Bij het aannemen van de nieuwe statuten blijkt nu dat deze enkel meer slagkracht krijgt.

Zo zal een voorzitter vijf in plaats van vier jaar de partij mogen leiden. Bouchez laat weten dat de verlenging nog niet op zijn huidig mandaat van toepassing is. Wel is het nog mogelijk dat de partijraad hem een verlenging toekent om de campagne nog te kunnen leiden in 2024. Bouchez maakte voorheen al duidelijk dat hij dat wil doen. Bovendien bestaat er ook geen maximaal aantal mandaten meer die een voorzitter mag uitvoeren na elkaar. Daarnaast zal de voorzitter vrij mogen kiezen of hij zich laat bijstaan door twee vicevoorzitters.

Pariteit in partijorganen

De MR besloot verder nog dat in de toekomst alle partijorganen paritair moeten worden samengesteld. Dat betekent dat er evenveel vrouwen als mannen moeten zetelen. Het punt botst volgens verschillende leden met de liberale gedachte dat verdienste het voornaamste criterium moet zijn. Maar na een tussenkomst van Sophie Wilmès ging 77 procent van de leden toch akkoord.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Bouchez vergroot zijn invloed binnen MR”

Plaats een reactie

Delen