Rokend persoon met kinderen. Foto Shutterstock.

Rokend persoon met kinderen. Foto Shutterstock.

Binnenland politiek

CD&V wil rookverbod in publieke buitenruimtes met kinderen en jongeren

Ruben Notteboom

Vlaamse parlementsleden Maaike De Rudder en Katrien Schryvers (CD&V) willen een volledig rookverbod invoeren in publieke buitenruimtes waar veel kinderen en jongeren komen. Ze legden daarvoor een wetsvoorstel op tafel. Als het voorstel goedgekeurd wordt, mag men niet meer roken in schoolomgevingen, bushaltes, het perron van de trein, speelpleintjes… “Zien roken, doet roken. We willen ervoor zorgen dat er echt een rookvrije generatie komt”, zeggen ze.

Het is verboden om te roken in openbare binnenruimtes, maar in buitenruimtes mag het nog steeds. CD&V wil dat nu veranderen. De Rudder en Schryvers vinden het niet kunnen dat kinderen en jongeren mensen zien roken. “Zo zijn we er zeker van dat in heel Vlaanderen deze omgevingen rookvrij zijn, en niet enkel in bepaalde gemeenten,” klinkt het.

Vlaanderen moet bepalen waar algemeen rookverbod komt vindt CD&V

Verschillende lokale besturen hebben nu al maatregelen genomen om omgevingen waar kinderen komen rookvrij te houden. “Maar het gaat daarbij om vrijblijvende initiatieven en de regels over waar er wel en waar er niet mag gerookt worden, verschillen heel sterk over het grondgebied”, zeggen De Rudder en Schryvers. “Dit veroorzaakt veel onduidelijkheid en ad-hocbeleid. Met ons voorstel willen we één duidelijke regel opleggen voor publieke ruimtes in heel Vlaanderen.” Vlaanderen zal moeten bepalen in welke omgeving een absoluut rookverbod zal gelden.

De Rudder en Schryvers hopen met hun voorstel de eerste steen te leggen om een algemeen rookverbod uit te bouwen. “Op termijn zou het best zijn dat de publieke buitenruimte helemaal rookvrij is. Door dit nu al te doen voor zones waar veel kinderen en jongeren komen, vermijden we in heel Vlaanderen op die plaatsen niet alleen passief roken, maar ook dat ze door rookgedrag te zien ook zelf de stap zetten,” klinkt het.

Ongeveer 17% van Vlamingen rookt nog

Volgens de Gezondheidsenquête van Sciensano uit 2018 rookt nog ruim 1 op de 6 Vlamingen. Dat komt neer op iets minder dan 17% van alle Vlamingen. Ongeveer 14.000 Belgen sterven jaarlijks vroegtijdig aan de gevolgen van roken. De vraag rijst nu of de overheid het recht heeft om de vrije keuze om te roken in te perken, of als de overheid zich moet beperken tot sensibiliseringscampagnes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “CD&V wil rookverbod in publieke buitenruimtes met kinderen en jongeren”

  1. Aiaiai, hier zijn ze weer met hun ‘vingertje dat mag niet’. Zien roken doet roken, hier kan men alweer ver in gaan. Dus ook geen openbare genderpromoties dus en ga zo maar door.Aandachttrekkers!

  2. Gaat het hier over gezondheid of gaat het over machtuitoefening. Ik vertrouw politiekers voor gene meter. Als het om gezondheid gaat, moet ge ook de auto en zeker de lijnbus daar verbieden.

Plaats een reactie

Delen