Jens Stoltenberg. Foto Shutterstock.

Jens Stoltenberg. Foto Shutterstock.

Uncategorized

China verwerpt NAVO-waarschuwing en blijft nucleaire capaciteit uitbreiden

Ruben Notteboom

China verwerpt de waarschuwing over de herbewapening van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat kernwapens noodzakelijk zijn voor de nationale veiligheid. Het communistische regime zal zich dus blijven bewapenen.

“China volgt een defensieve nucleaire strategie en beperkt zijn kernwapens tot een minimum nodig voor zijn nationale veiligheid”, zo zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan de pers. China beweert wel nooit kernwapens als eerste te zullen gebruiken en wil ze puur als afschrikmiddel inzetten.

“De wereld wordt op die manier onvoorspelbaar, competitief en gevaarlijk”

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van NAVO, sprak maandag op de 17de conferentie over wapenbeheersing, ontwapening en de non-proliferatie van massavernietigingswapens in Kopenhagen. Hij maakt zich vooral zorgen over Rusland en China, omdat ze de regels niet respecteren en afspraken over boord lijken te gooien.

Zowel China als Rusland zouden hun kerncapaciteiten moderniseren en uitbreiden, wat Stoltenberg zorgen baart. “Op die manier wordt de wereld niet alleen meer onvoorspelbaar, maar ook meer competitief en gevaarlijk”, aldus Stoltenberg

China beschuldigt NAVO van Koude Oorlog-mentaliteit

Voor Stoltenberg moet wapenbeheersing prioritair worden en worden versterkt. Hij wil bij modernisering nieuwe technologieën en grootmachten zoals China betrekken, maar volgens hem moet de internationale gemeenschap hard reageren wanneer verdragen geschonden worden. Hij riep China op om deel te nemen aan de gesprekken en waarschuwde Peking om de afspraken en verdragen te respecteren.

De oproep en waarschuwing kreeg weinig gehoor. Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, beschuldigt Stoltenberg van een Koude Oorlog-mentaliteit. “Als de NAVO echt om wapenbeheersing geeft, moet ze de Koude Oorlog-mentaliteit afwijzen en dit beleid opgeven,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “China verwerpt NAVO-waarschuwing en blijft nucleaire capaciteit uitbreiden”

  1. Het eerste dat de Belgische Eerste minister Hubert Pierlot moest ondertekenen, toen hij op 31 oktober 1940 in Londen arriveerde, was een verklaring waarbij België formeel afstand deed van haar neutraliteit. Sedertdien heeft België in talrijke domeinen afstand moeten doen, in die mate dat België vandaag het statuut heeft van protectoraat. Dat voormalige kolonies er soms in slagen hun onafhankelijkheid met succes te vrijwaren vind ik positief.

Plaats een reactie

Delen