(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Christenen uit Afghanistan bereiken veilig Pakistan

Sonja Dahlmans

Een tweede groep christenen uit Afghanistan die vluchtten voor de Taliban heeft veilig buurland Pakistan bereikt.

Toen de taliban de macht overnamen in Afghanistan, werd gevreesd voor het leven van christenen en andere religieuze minderheden. Christenen zijn uitermate kwetsbaar, omdat zij in Afghanistan bijna allemaal bekeerlingen vanuit de islam zijn. De sharia schrijft voor dat moslims zich niet mogen bekeren tot een andere religie, anders moeten zij worden gedood.

De hulporganisatie FMI die o.a. werkzaam is in Bangladesh, Pakistan en Turkije, heeft geholpen de Afghaanse christenen het land uit te krijgen. Een eerste groep christenen kwam al eerder aan in Pakistan, nu bereikte ook een tweede groep veilig het buurland. Hoewel christenen ook in Pakistan als tweederangsburgers worden gezien, is de situatie daar veiliger dan momenteel in Afghanistan. Bovendien komen de vluchtelingen daar in een land aan met een vergelijkbare cultuur en waar dezelfde stammen wonen, aldus Bruce Allen, een woordvoerder van FMI.

De konvooien met christenen worden geleid door pastor Javid; een voormalige islamitische seminariedocent. Hij is inmiddels bekeerd tot het christendom en leidt in Afghanistan tien huiskerken. In totaal wordt getracht om 400 christenen aan de Taliban te laten ontsnappen. Dit wordt bemoeilijkt omdat Pakistan inmiddels de grens met Afghanistan heeft gesloten. Het land biedt al opvang aan drie miljoen Afghaanse vluchtelingen. Javid werkt in het grensgebied tussen beide landen. De naamsverandering van Afghanistan naar de nieuwe naam onder de Taliban, Islamitisch Emiraat Afghanistan, zorgt voor problemen voor Javid om het land binnen te komen en zo christenen te kunnen ophalen. Het land onder de nieuwe naam heeft nauwelijks een systeem aan de grens en ook is er geen documentatie of geldig stempel voorhanden. Javid blijft proberen nieuwe christenen op te halen en Afghanistan binnen te komen. Naar schatting wonen er in Afghanistan tussen de 8.000 en 12.000 christenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Christenen uit Afghanistan bereiken veilig Pakistan”

Plaats een reactie

Delen