Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Uncategorized

Commissie-justitie buigt zich over hervorming seksueel strafrecht

Wijnand Meeus

De commissie-justitie buigt zich vandaag over een hervorming van het seksueel strafrecht. De regering stelt voor om de minimumleeftijd voor seks te behouden op 16 jaar, met uitzondering vanaf 14 jaar indien de partner niet meer dan twee jaar ouder is. Voor de regering is het belangrijk dat toestemming centraal staat, en dat die toestemming ook eender welk moment tijdens de seks weer kan worden ingetrokken.

“De toestemmning kan op elk moment ook weer ingetrokken worden en dan moet er worden gestopt”, verduidelijkte minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op Radio 1. Op deze manier moeten de discussies rond mogelijke verkrachting “duidelijker en zuiverder” worden.  “We weten dat het vaak woord tegen woord is. Bij twijfel is het nog altijd de rechter die moet oordelen.”

“Bij twijfel geldt het vermoeden van onschuld”

De leeftijd waarop seks toegestaan is blijft op 16 jaar. Met als uitzondering 14-jarigen die vrijen met iemand die maximaal twee jaar ouder is. Sommigen willen die leeftijdsvork optrekken naar vier of vijf jaar, met als argument dat er een groot verschil is tussen seks van een veertienjarige met iemand van 18 of van 40. De minister laat weten dat er ook experts aanwezig zullen zijn op de hoorzittingen om uitleg te geven.

Verder zal de maximumstraf voor verkrachting worden opgetrokken van vijf naar tien jaar cel. Van Quickenborne maakt duidelijk dat hij niet wil dat de bewijslast naar de dader wordt opgeschoven. Dat betekent dat de beschuldigde van verkrachting zou moeten aantonen dat er toestemming was. “Dat gaat in tegen alle regels van ons strafrecht. Bij twijfel geldt het vermoeden van onschuld. Dat gaan we niet omdraaien voor het seksueel strafrecht”, sluit Van Quickenborne af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Commissie-justitie buigt zich over hervorming seksueel strafrecht”

Plaats een reactie

Delen