Angela Merkel (Shutterstock)

Angela Merkel (Shutterstock)

Uncategorized

Correspondente “Junge Freiheit”: “De gevolgen van de immigratie – ‘wir schaffen das’ uit 2015 – laten zich steeds duidelijker voelen”

Michaël Vandamme

Nuttige rechtse stem

Is dit geen aangewezen kans voor de FDP om haar ‘comeback’ in het politieke epicentrum te maken? Decennialang bezorgden zij CDU of SPD een meerderheid, maar toen die rol door Schröder aan de groenen toegekend werd ruim twee decennia geleden, volgde een lange oppositiekuur, enkele jaren buiten beschouwing gelaten. Is het moment van revanche aangekomen?

“De FDP krijgt hier zonder meer een unieke kans. Ze willen in de regering en de kans dat ze daarin zullen slagen schat ik vrij groot in. Naar mijn aanvoelen hebben ze wel wat ‘nuttige’ rechtse stemmen aangetrokken. Mensen die misschien geneigd waren voor AfD te stemmen, maar beseften dat die er toch nooit bij zouden zijn. Ergens paradoxaal, want de FDP is een duidelijke links-liberale partij die zich maar wat graag rond het LGBTQ-thema profileert. Anderzijds, en daar vind je dat raakvlak tussen FDP en AfD, is er dat terechte gevoel dat de grondrechten steeds meer ingeperkt worden. En daartegen reageren ze.”

Nog iets dat in het oog springt: AfD gaat licht achteruit. Een verrassing?

“AfD verliest landelijk, dat klopt. Ze zullen met 83 verkozenen het parlement binnenwandelen en de vorige keer waren er dat 92. Interessanter zijn de regionale verschillen. In Thüringen en Saksen, gelegen in de voormalige DDR, wordt AfD de grootste partij. Je merkt dat hun electoraal zwaartepunt in het voormalige Oost-Duitsland ligt. En ergens zie je een vergelijkbaar patroon bij Die Grünen, die op uitzondering van Leipzig vooral in het voormalige West-Duitsland scoren.”

NSDAP

Een interessante vergelijking, maar hoe kan die worden verklaard?

“De geschiedenis leert ons veel. In het Oosten weet men wat het is om in een dictatuur te leven. Die praatjes, die AfD als een soort van nieuwe NSDAP wegzetten, zijn daar minder succesvol. Dat ze de groenen niet smaken, heeft dan weer vaak economische motieven. Om ideologische redenen wil men tegelijkertijd uit kern- en kolencentrales stappen, maar men beseft onvoldoende welk jobverlies dit tot gevolg zal hebben. Kan men het de mensen kwalijk nemen dat ze net daarmee begaan zijn?”

Lees hier het volledige artikel ‘Interview met Mina Buts, correspondente van “Junge Freiheit” in Vlaanderen: “Duitsland is niet meer de modelstaat van weleer”‘.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

5 gedachten over “Correspondente “Junge Freiheit”: “De gevolgen van de immigratie – ‘wir schaffen das’ uit 2015 – laten zich steeds duidelijker voelen””

  1. Ik vind dat de huidige westelijke kant van de Duitse Bondsrepubliek niet zelfs maar een schijntje is van het vroegere Duitsland. Zij komen mij voor als brave welvaartskuikens die door de ontnazificatie en de vele opeenvolgende regeringen van CDU met rood en/of groen qua zelfrespekt en zelfredzaamheid helemaal ingedommeld zijn in hun post-Wirtschaftswunder-hangmatje. De linkse brainwashing in scholen en universiteiten heeft de rest gedaan, de verkiezingsuitslagen zijn slechts wat gerommel in de marge en voor de grote ego’s van de “geaccepteerde” partijen telt maar één vraag: wie zal Mutti Merkel (mogen) opvolgen. Misschien wordt het wel iemand van de herrezen Liberalen, die bijna in elk scenario erbij zullen zijn, behalve als de twee “groten” samen een regering willen vormen, die kans wordt echter niet hoog ingeschat! Van al deze partijen is er echter niemand die de olifant in de zaal der Duitse problemen durft te noemen, de massa-immigratie, destijds zo sierlijk door Merkel opgestart met haar zo beladen boodschap van “Wir Schaffen Das!”. Wie daar enige twijfel aan heeft, wordt per direkt bij het ondemokratische afval gezet, nietwaar AFD? Wij kennen dat fenomeen hier ook, ik wens hun gekozenen veel moed en incasseringsvermogen, een cursus hiervoor is af te halen op de weelderige kantoren van ons ongewenst fenomeen Vlaams Blok/Vlaams Belang. Zij hebben dienaangaande jaaaaaaaaaren ervaring…

  2. Eén goede redenaar,een eerlijk programma die de mensen aanspreekt die gewerkt hebben om te bereiken wat ze bereikt hebben en Duitsland wordt opnieuw de sterkste staat in het Westen.De rest zal geschiedenis zijn.

  3. De Duitsers zijn een volk dat zichzelf aan het decimeren is dankzij de leugenachtige brainwashing van Merkel,die ook niet wil dat haar Stasi dossier wordt kenbaar gemaakt!Haar dossier en dat van vele anderen werd verscheurd door Stasi agenten in de laatste uren van één van meest verfoeilijkste regimes.Ze dienden te worden verscheurd omdat de versnipperaars defect waren door het enorme aantal te vernietigen dossiers.Er bestaat touwens een computer programma om de verscheurde dossiers,die zich in 15 zakken in het Stasi archief bevinden, terug samen te stellen.De Federale regering wil hiervoor geen kredieten(ca 15 miljoen euro) vrij maken?Ze hebben wel jaarlijks tientallen miljarden euro’s veil voor hun vluchtelingen/vreemdelingen.Honecker,die na de val in Chili vertoefde,werd trouwens door Merkel bezocht toen ze nog geen kanselier was.Er zijn indicaties dat ze een IM was omdat ze veel priviliges genoot in de DDR(reisen buitenland etc..).Eigenlijk heeft ze het testament van Honecker en de zijnen uitgevoerd,namelijk het vernietigen van West-Duitsland!Veel parlementairen die nu bij Die Linke en Grünen zijn hebben trouwens banden gehad met de SED en de Stasi.De SED(Socialistische Einheitspartei Deutslands) was de regerende communistische partij van de DDR.

Plaats een reactie

Delen