Gwendolyn Rutten (Open Vld). Foto's Twitter en Photo News

Gwendolyn Rutten (Open Vld). Foto's Twitter en Photo News

Binnenland politiek

De Ceulaer over “klein pietje”-Tweet Rutten: “Goorste tweet ooit door een politicus”

Simon Segers

In zijn wekelijkse satirische brief in De Morgen heeft journalist Joël De Ceulaer zich gericht tot Gwendolyn Rutten (Open Vld). De voormalige voorzitster van de Vlaamse liberalen had vorige week op Twitter geschreven dat Tom Van Grieken een “klein pietje” heeft.

De Ceulaer hekelde ten eerste het feit dat Rutten zich, ondanks de verontwaardiging over haar tweet, niet heeft geëxcuseerd bij Van Grieken. Het bericht werd ook niet verwijderd en staat dus nog steeds online.“De goorste tweet ooit door een Vlaams politicus verstuurd – toch geen geringe prestatie – is dus nog altijd voor uw rekening”, aldus De Ceulaer.

Neonazi, fascist en vreemdelingenhater

Sympathie voor de Vlaams Belang-voorzitter of zijn partij ligt echter niet aan de basis van De Ceulaers eis om excuses. “Mocht u hem nu een halve neonazi hebben genoemd, een hele fascist, een vreemdelingenhater wiens fanatieke aanhang weleens genocidaire fantasieën heeft – tot daaraan toe. Dat is nu eenmaal het politieke debat, een oorlog met woorden, waar blozende maagden zich zoals bekend maar beter van kunnen onthouden. Maar een klein pietje? Serieus? Dat is ongehoord, want daarmee speelt u de man, en niet de bal – enfin, u snapt mij wel”, vervolgde De Ceulaer.

Historische slechteriken

De journalist verduidelijkte ook dat hij er geen plezier in nam om het voor Van Grieken op te nemen. “Maar als straight white male ervaar ik nu eenmaal een zekere lotsverbondenheid met de man. We hebben niets met elkaar gemeen, maar dát wel: allebei staan we op het kruispunt van eigenschappen waar zovele historische slechteriken stonden.”

Tijdsgeest

Volgens De Ceulaer maakte Rutten handig gebruik van de huidige tijdsgeest: “Als een mannelijke politicus iets vergelijkbaars zou tweeten over een vrouwelijke tegenstander, dan is zijn carrière in één vingerknip voorbij: schandpaal, ontslag, Kaltstellung.” De journalist vindt dat gendergelijkheid in twee richtingen moet gaan. “Als mannen hun manieren moeten houden bij vrouwen, dan geldt ook het omgekeerde. Het zal u verbazen, maar voor liberalen heeft elk individu dezelfde rechten. Het is niet omdat veel mannen eeuwenlang varkens zijn geweest, dat het nu aan de vrouwen is.”

Rutten reageerde kort na publicatie op het artikel: “En aan het eind van de rit… is het altijd de schuld van een vrouw. Wat een onzin dit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

24 gedachten over “De Ceulaer over “klein pietje”-Tweet Rutten: “Goorste tweet ooit door een politicus””

  1. Inclusie van LGTBABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1234567890+++++ staat heel hoog bij Rutten, behalve voor 1 miljoen Vlamingen die niet correct gestemd hebben, dus mag zij alles zeggen of tweeten. Dit is de vivaldi democratie gesteund door de Q justitie van dezelfde partij. Ik wens TVG geen groter pietje, maar we een miljoen extra kiezers in 2024 om voor eens en altijd komaf te maken met dit soort twittertuig.

  2. Het was toch ook een liberaal (De Gught) die sprak over mestkevers. Blijkbaar zit vulgariteit in die partij ingebakken. Vraag me af hoe het eraan toe gaat op hun vergaderingen can het partijbestuur.

  3. Waar haalt Rutten deze informatie ‘klein pietje’? Toegang tot medisch dossier? Totang verboden! Zou er ‘iets’ bloeien tussen beide politici? Dat is pas stof voor ‘stand-up comedians’ ;-))

  4. TvG en klein pietje en gwenny een grote foef,wees maar gerust,de verkiezingen zullen bressen slagen in de CS muur ,zo erg dat de lilliputters weggespoeld zullen zijn .Dan moet er snel een akkoord komen met PM en BDW-TvG om Vlaanderen confederaal te maken zodat de rest , wallo-brux, de naam belgië kan gebruiken.

  5. Compliment voor TVG dat hij niet in de val trapt door op hetzelfde kelderniveau te reageren en zich niet laat verleiden om een vrouw (ik gebruik bewust het woord dame niet) aan te vallen op haar uiterlijk, al is die verleiding nog zo groot.

  6. Haar conclusie over “het is altijd de schuld van de vrouw” zegt alles over haar verstandelijke vermogens.
    Dat zo iemand een universitair diploma heeft doet mij toch vermoeden dat sommige profs diploma”s uitreiken voor andere vaardigheden dan kennis;-)

  7. Rutten,de vleesgeworden madam Pheip uit de Nero boekskes.Goed gevuld,grote mond,zéér dominant en laat iemand anders nooit uitspreken.
    Mag niet te veel meer naar links opschuiven,of het OVLD-bootje kapseist…..

  8. Onlangs werd beweerd dat meer multicul in de scholen de prestaties verbetert en dat is “wetenschap” dixit de morgen. Ik bedoel maar dat linkse pietpraat, sorry prietpraat al als wetenschap wordt verkocht. Wat zou Rutten dan geen unief diploma kunnen hebben 🙂

Plaats een reactie

Delen