Ludivine Dedonder (PS)

Uncategorized

Dedonder belooft extra middelen voor historisch-militair erfgoed

Wannes Neukermans

Het War Heritage Institute (WHI) zal extra middelen krijgen. Dat instituut staat in voor de bewaring van het Belgische historisch-militair erfgoed. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf maandag aan dat de instelling zowel extra personeel als financiële middelen krijgen. Dat wist ze maandag te vertellen tijdens de voorstelling van het strategisch plan van het instituut voor de periode van 2021 tot 2025.

De raad van bestuur gaf eind juni al unaniem groen licht voor het plan. Dat plan moet de toekomst van het WHI voor de komende jaren duurzaam verzekeren. Het strategisch plan bevat volgens de minister “evenwichtige investeringen” tussen de bestaande sites: het Fort van Breendonk, de Dodengang in Diksmuide, de Commandobunker Kemmel in Heuvelland en Bastogne Barracks in Bastenaken. Daarnaast gaat het over de sites die binnenkort het levenslicht zullen zien. Zo vermeldde Dedonder het luchtvaartmuseum in Bevekomen de site die tegen 2026 in Ieper wordt opgericht. In Ieper zal al het rollend materieel verzameld worden dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd.

Ook belooft de minister dat er 65 militairen zullen toegewezen worden aan de dienst. Vandaag zijn 72 militairen toegewezen aan het WHI, maar dat aantal zal dalen als gevolg van pensioenen die er zitten aan te komen. Volgens de directeur-generaal is er sprake van een chronische onderbezetting met 170 voltijdse medewerkers. Hij hoopt tot 250 personeelsleden te kunnen komen. Daarvoor wordt met name gekeken naar de zoektocht naar partners voor de uitbating van de zes sites en om vers geld te bekomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Dedonder belooft extra middelen voor historisch-militair erfgoed”

Plaats een reactie

Delen