Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Demir weigert vergunning gascentrale Dilsen-Stokkem

Simon Segers

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem geweigerd. Het Duitse energiebedrijf RWE dat de centrale wil bouwen, kreeg eerder al een negatief advies van het stadsbestuur. Zij worden nu dus opnieuw teruggefloten.

Volgens minister Demir is het project van Dils-Energie, dat verbonden is aan RWE, niet in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften. Verder zou het project ook groter zijn dan toegelaten. De N-VA-minister beweerde ook dat de gascentrale in Dilsen-Stokkem jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx zou uitstoten op slechts 189 meter van Europees beschermde topnatuur. “Je moet geen raketgeleerde zijn om te beseffen dat er betere ideeën zijn dan een grote vervuilende gascentrale op wandelafstand van Europese topnatuur”, aldus Demir. 

De gascentrales zijn een belangrijke schakel in de plannen van de federale regering om een kernuitstap te realiseren. Toch is de beslissing over de centrale in Dilsen-Stokkem volgens Demir “geen voorafname” op de beslissingen over de aanvragen voor de andere gascentrales in Tessenderlo, Wondelgem en Vilvoorde. “Elk dossier zal op zijn eigen inhoud beoordeeld worden”, besloot Demir. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Demir weigert vergunning gascentrale Dilsen-Stokkem”

  1. Logisch. Door gesubsidieerde gascentrales verhogen we N en CO2 uitstoot in een dicht bevolkte land.
    De 2 kerncentrales langer openhouden en ondertussen verder investeren in groene energie die geen directe uitstoot hebben is de enige logische milieuvriendelijke stap. Ik ben zelf lid van Ecopower maar ik begrijp totaal niet dat deze houtpallets promoten. En nog minder dat men zoiets als groene energie kan promoten. Hoe kan men naar nul uitstoot gaan als we maar blijven uitstoten ? In Duitsland hebben ze ook kerncentrales gesloten om nadien steenkool centrales te openen. Hoe dom kan men zijn ?
    Voor woningen kan men beter geometriewarmtepompen promoten en verbeteren. Zo moet men geen gasaansluiting hebben en jaarlijkse kostprijs gasverbruik valt weg.
    De subsidies van gascentrales kan men beter rechtstreeks aan echte groene projecten besteden ; anders zal de belastingbetaler 2maal betalen; eerst door subsidies van gascentrales en daarna nog eens betalen voor de extra Co2 van gesubsidieerde gascentrales

  2. Alles al een hele tijd gevolgd, en men kan niet ontkennen dat minister Demir en haar kabinet oordelen met kennis van zaken. Dit heb ik de voorbije decennia nog nooit gezien.
    Zij is echt een top politica die echt gaat voor haar taak, en die haar verantwoordelijkheid neemt. Kan men van onze andere politici niet zeggen.

Plaats een reactie

Delen