Thomas Dermine (Photonews)

Thomas Dermine (Photonews)

Uncategorized

Dermine wil dat federale overheid 600 miljoen euro steun voor overstromingen betaalt

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) stelt een solidariteitsfonds van 1,2 miljard voor om de schade door de overstromingen van deze zomer te herstellen. De helft daarvan zou betaald worden door de federale overheid. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en Sudpresse, en Le Soir.

De totale schade van de ramp wordt op ongeveer 4 miljard euro geschat, waarvan 123 miljoen euro in Vlaanderen (Limburg) en 3,9 miljard euro in Wallonië. Het Waals Gewest verzamelde al 2,5 miljard euro, onder meer via een renteloze lening van 1 miljard euro bij de verzekeringssector.

Maandag legt Dermine een plan voor aan de federale regering om bij te dragen aan het herstellen van de schade aan cruciale infrastructuur. “Het gaat hier niet om het herstellen van woningen of de kosten van de hulpverlening, maar heel precies om de heropbouw van cruciale infrastructuur van nationaal belang. Denk aan de schade aan waterwegen, bruggen, energie- en telecomvoorzieningen, ziekenhuizen, scholen, …”, klinkt het in De Standaard.

Dat deel van de schade komt neer op bijna 1,2 miljard euro. Dermine stelt een fonds voor waarbij de inspanningen gelijk verdeeld worden tussen de federale overheid en de gewesten. “De federale regering stort dus 600 miljoen in dat fonds, en de gewesten ook”, aldus Dermine. “De gewesten moeten dan zelf beslissen hoe ze de verdeling van ‘hun’ 50 procent doen. Maar voor Vlaanderen lijkt me dat niet meer dan 1 procent te zullen worden, voor de rest moet Wallonië instaan.”

Zowel de duur van het fonds – maximaal vijf jaar – als de projecten moeten volgens Dermine duidelijk afgebakend zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Dermine wil dat federale overheid 600 miljoen euro steun voor overstromingen betaalt”

  1. Schade 0,1 miljard in Vlaanderen, 3,9 miljard in Wallonië. Maar de helft willen ze door de federale overheid – lees: voor 65 % door de Vlamingen – laten betalen. Voor dergelijke rampen bestaat er toch een rampenfonds??? Maar ja, sinds de regionalisering van dat fonds heeft het Waals Gewest daar exact geteld … NUL euro in gestort. Gaan de Vlaamse ministers in de federale regering hiermee akkoord?

Plaats een reactie

Delen