Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Binnenland politiek

Dragen van hoofddoek, keppeltje en pet voortaan toegestaan in rechtbank

Niels Geerinck

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) voert enkele nieuwigheden door op zijn departement. Zo schaaft hij een artikel uit het Gerechtelijk Wetboek bij dat stelt dat elk hoofddeksel in de rechtbank dient te worden afgenomen.

Het artikel 759 uit het Gerechtelijk Wetboek schrijft voor dat: “De toehoorders wonen de zittingen bij met ongedekten hoofde, eerbiedig en stilzwijgend; alles wat de rechter tot handhaving van de orde beveelt, wordt stipt en terstond uitgevoerd.” aan die regel komt nu dus een einde. Volgens Van Quickenborne werd het artikel door heel wat rechters te nauw geïnterpreteerd. Soms leed dit tot ontzegging van toegang bij mensen die een Joods keppeltje of een Islamitische hoofddoek droegen.

Ons land werd in 2018 veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ingevolge een klacht van een moslima die de zitting over de moord op haar broer niet mocht bijwonen, omdat ze een hoofddoek droeg. De voorzitter van de rechtbank was toen van mening dat uitsluiting aan de orde was. De vrouw trok naar Straatsburg en daar waren de rechters van oordeel dat zij “zich niet respectloos had gedragen toen ze de zaal betrad of geen bedreiging vormde voor het goed verloop van de hoorzitting”.

“Regel uit de negentiende eeuw”

Volgens Van Quickenborne grijpt de regel terug op beleefdheidsregels uit de negentiende eeuw. “Daar was het afnemen van een hoofddeksel bij het betreden van een kerk of andermans huis een teken van elementaire beleefdheid.”, zo zegt hij. De wijziging komt er om meer “positieve impact” te hebben op “gelijke kansen en sociale cohesie”.

De minister stipuleert dat de rechter nog steeds de “orde kan handhaven” door te vragen om bijvoorbeeld de kap van een kaptrui af te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

16 gedachten over “Dragen van hoofddoek, keppeltje en pet voortaan toegestaan in rechtbank”

  1. Een bank vooruit voor quickie, die zich echt aan het voorbereiden is op een overstap naar GROEN of PVDA als Open Bld niet over kiesdrempel geraakt! Net zoals Imam Somers of Gwennie Trutten

  2. Ok, maar dan iedereen gelijk voor de wet hé. En niet de kap van een sweater laten afzetten dan. Zelfs al kom ik met een vergiet op men hoofd binnen. Iedereen gelijk, geen kap of vergiet, dan ook geen kopvod. Enne, idd, ik vindt dit nog steeds een beleefdheidsvorm, dus mijn part, alle hoofddeksels af.

  3. Stapje voor stapje wat meer islamisering, uitgevoerd door je eigen politici. Dit heeft niets met “gelijke kansen en sociale cohesie” te maken. Dit is puur je eigen volk een mes in de rug steken.

  4. Maar wat met de neutraliteit dan? Vroeger legde men de eed af en zij men op het laatste “zo helpe mij god”, dat is verdwenen om neutraliteitsredenen. Kruistekens zijn ook verdwenen uit de rechtzaal. Waarom zou een keppel of hoofddoek, hoofddeksels die verwijzen naar een bepaald geloof, dan wel mogen?

  5. quickie-stickie moet zijn toekomstig kiesvee ter hulp komen anders heeft hij geen kiezers meer bij de volgende verkiezingen.De rechtbank zal volstaan met gehoofddoekte en geboerkineesde wijven,hopelijk brengen ze geen kalasjnikov binnen om hun rechten op te eisen.Hoogtijd dat die vld onder de kiesdrempel verdwijnt,met of zonder de MR.

  6. Het was of is toch eerder zo dat ten teken van eerbied de vrouw bij het binnentreden van een kerk het hoofddeksel opzet en dat de man het hoofddeksel afzet, ook in de negentiende eeuw.

  7. Ook in een rechtbank moet er volgens mij neutraliteit zijn de rechter hoeft niet te weten welke godsdienst iemand belijdt, het absurde is dan nog dat men wel kaptrui gaat verbieden , die helemaal geen godsdienst aanhang is. OVLD wil dat er nog nergens voor iets respect wordt getoond, van opvoeding en moraal gesproken.

  8. Beleefdheidsregels uit de negentiende eeuw zijn passé in de 21 ste eeuw. Dankzij de massa immigratie van moslim kolonisten. De boodschap is duidelijk: Europeanen moeten zich aanpassen aan de normen van de moslim minderheid. Bye bye “Verlichting”.

  9. Kan een Minister van Justitie , lid der Uitvoerende Macht dat dan zomaar autonoom beslissen ? Zou het het dan niet aan de Wetgevende Macht toekomen om dit artikel eventueel aan te passen aan de Mohamedaanse Sharia voorschriften qua hoofdeksels ? Dan kom ik met mijn sombrero, chapeau buse of tropenhelm voortaan tussen het publiek zitten….

Plaats een reactie

Delen