Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Drugskartels en mensenhandelaren actief op Facebook

Ruben Notteboom

Facebook doet volgens een onderzoek van The Wall Street Journal onvoldoende om mensenhandelaren en activiteiten van drugskartels tegen te gaan. Medewerkers zouden wel aan de alarmbel trekken en vragen om in actie te komen, maar dat gebeurt niet.

Facebook is wereldwijd actief en kwam al vaak onder vuur te liggen door controverse. Het bedrijf verklaarde daarom de oorlog aan nepnieuws, misleidend nieuws, politieke advertenties, kwetsende inhoud… Nu brengt The Wall Street Journal een volledig ander probleem aan het licht. Mensenhandelaren en drugskartels zijn namelijk ongestoord actief op het platform.

Algoritmes instellen en maatregelen nemen voor landen buiten Noord-Amerika en EU zeer moeilijk

Facebook heeft een algoritme om content op te sporen op basis van bijvoorbeeld enkele trefwoorden. Dat vergt heel wat IT-werk waarvoor getraind personeel nodig is uit verschillende taalgemeenschappen, want het algoritme moet worden aangepast voor elke taal. Voor landen buiten de EU en of Noord-Amerika is dat vaak problematisch. Het is namelijk zeer moeilijk om getrainde IT-medewerkers te vinden die bepaalde talen of specifieke dialecten spreken, waardoor het algoritme niet kan werken.

De activiteiten die The Wall Street Journal beschrijft, zijn niet onschuldig. Mensenhandelaren uit het Midden-Oosten die op Facebook kopers zoeken, Ethiopische groepen die oproepen tot geweld tegen etnische minderheden, orgaanverkoop, pornografie, overheden die dissidenten aanpakken… Deze aanklachten zouden onvoldoende gehoor vinden.

Facebook focust vooral op welvarende markten

Een voormalig manager bij Facebook die verantwoordelijk was voor de samenwerking met internetproviders in Afrika en Azië reageerde zeer cynisch op deze aanklachten. Volgens de manager is dit namelijk niets meer dan de “kosten van zakendoen”. Facebook zou vooral op welvarende markten focussen. Daarom krijgen bepaalde landen weinig tot geen aandacht.

In de interne documenten, die The Wall Street Journal in handen kreeg, schrijven verschillende Facebookmedewerkers over hun frustraties en schaamte dat er op Facebook video’s van moorden circuleren, of video’s waarin wordt opgeroepen tot geweld. “In landen met een risico op conflict en geweld past Facebook een uitgebreide strategie toe. Er zijn wereldwijd teams actief die meer dan 50 talen spreken om dit tegen te gaan. Daarnaast werkt Facebook actief samen met lokale experts en factcheckers,” reageert het bedrijf aan The Wall Street Journal. Maar de medewerkers blijven het onvoldoende vinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen