Illustratieve foto. Bron Shutterstock.

Illustratieve foto. Bron Shutterstock.

Uncategorized

ECCHR klaagt Aldi, Lidl, Hugo Boss, C&A aan voor dwangarbeid Oeigoeren in China

Ruben Notteboom

De NGO ECCHR, het Europees Centrum voor Constitutionele rechten en Mensenrechten, heeft in Duitsland klacht ingediend tegen verschillende bedrijven; waaronder C&A, Hugo Boss, Aldi en Lidl. ECCHR beweert dat de bedrijven etnische minderheden in China gebruiken voor dwangarbeid. Men bedoelt dan voornamelijk de Oeigoeren. De klacht is gericht tegen “misdaden tegen de mensheid”, zegt de ngo.

De ECCHR vindt dat de aangeklaagde ondernemingen medeplichtig zijn aan de dwangarbeid van de Oeigoeren in Xinjiang. Ze zeggen er niet bij of de bedrijven direct of indirect medeplichtig zijn, maar wel dat hun activiteiten bijdragen aan de dwangarbeid.

Bevoorradingsfabrieken in Xinjiang

De geviseerde Duitse bedrijven hebben volgens de ngo “publiekelijk en vrijwillig verklaard” dat ze bevoorradingsfabrieken hebben in Xinjiang. China kwam al meerdere malen onder vuur omdat het communistische regime hier ‘heropvoedingskampen’ zou hebben waar miljoenen Oeigoeren gevangen worden genomen en gemarteld.

Dwangarbeid voor Westerse merken een wijdverspreid probleem? ECCHR gelooft van wel

Het is volgens de ngo moeilijk vast te stellen of er echt sprake is van dwangarbeid in de fabrieken van de bedrijven, “maar de vraag stelt zich of het onderhouden van zakelijke relaties geen manier is om die misdaden in stand te houden,” klinkt het.

ECCHR merkt op dat dwangarbeid voor Westerse merken zeer vaak voorkomt. In april diende de vereniging Sherpa nog een klacht in tegen de kledingbedrijven Uniglo en Zara voor gelijkaardige problemen. Het Franse gerecht onderzoekt die klacht nog steeds.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “ECCHR klaagt Aldi, Lidl, Hugo Boss, C&A aan voor dwangarbeid Oeigoeren in China”

  1. Wat ik opvallend veel lees is ,mogelijks, waarschijnlijk, zou kunnen enz…Of is het weeral een NGO die zichzelf een reden van bestaan wil geven. Wanneer men met beschuldigingen wil uitpakken moet men er ook de bewijzen bij leveren! Het is niet omdat een of ander bedrijf aanwezig en bedrijvig is in een of andere regio dat het ook misstappen begaat! Bewijs het en pak er dan mee uit !Hier neem ik niemands verdediging op maar vraag wel om gestaafde beschuldiging meer niet!

  2. Niet alleen de Oeigoeren worden vervolgd in China omwille van hun geloof, maar ook Christenen. Toch wNiet alleen de Oeigoeren worden vervolgd in China omwille van hun geloof, maar ook Christenen. Toch weten zij m.i. hoe anderen voor hun kar te spannen om er de aandacht op te trekken.eten zij m.i. hoe anderen voor hun kar te spannen om er de aandacht op te trekken.

Plaats een reactie

Delen