Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Cultuuroorlog

Europees Hof oordeelt veroordeling Frans politicus voor niet verwijderen “haatreacties” op Facebook wettig

Simon Segers

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde in een vandaag gepubliceerd arrest dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) niet geschonden werd bij de veroordeling van Frans politicus Julien Sanchez (Rassemblement National). De politicus kreeg een geldboete omdat hij niet voldoende snel “haatreacties” onder een bericht op Facebook verwijderd had.

In 2013 werden zowel Sanchez als een andere man die kritiek had geuit op moslims door een Franse rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 4.000 euro. De aanklacht was het “aanzetten tot haat of geweld tegen een bepaalde groep”. Een vrouw had klacht ingediend omdat niet alle “aanstootgevende” reacties meteen verwijderd werden door de politicus. Sanchez had zijn volgers wel opgeroepen om de reacties in de gaten te houden.

De politicus diende klacht in bij het EHRM omdat de uitspraak volgens hem niet in overeenstemming is met het recht op vrije meningsuiting, zoals bepaald in artikel 10 van het EVRM. Het vandaag gepubliceerde arrest toon dat het Europees Hof het echter oneens is met Sanchez.

Big Brother

Kamerfractieleider van de N-VA Peter De Roover vindt dat de zaak een verontrustend precedent vormt. “Dit is niets minder dan het verplichten tot actief ingrijpen op commentaren die als onwettig worden beoordeeld. Een politicus wordt blijkbaar geacht op te treden als rechter en te gaan oordelen wat zijn volgers al dan niet mogen schrijven als reactie”, aldus De Roover. “Zonder dat een rechter zich heeft uitgesproken over de inhoud van de boodschap, zou elke politicus blijkbaar de commentaren moeten afschuimen, op zoek naar zaken waar mensen aanstoot aan zouden kunnen nemen en die zouden botsen met wetgeving. We evolueren sluipenderwijs naar een situatie waar burgers wettelijk verplicht worden andere burgers op hun sociale mediagedrag te controleren, wat bij mij een hoog Big Brother-gevoel oproept. Ik sta niet achter zo’n maatschappijbeeld.”

Brussels gedruppel

De Roover is van mening dat het arrest ook in andere Europese landen invloed kan hebben. Volgens hem werken zowel de Europese Unie als de regering-De Croo in dezelfde richting met hun sociale media-beleid. “Van het EHRM verwacht je dat die mee een ruime interpretatie van het recht op vrije meningsuiting beschermt, terwijl ze nu een vrijgeleide geeft aan verre inperking daarvan. Het risico dat de Parijse of Straatsburgse regen gevolgd wordt door Brussels gedruppel, wordt daarmee groter”, besloot De Roover.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

17 gedachten over “Europees Hof oordeelt veroordeling Frans politicus voor niet verwijderen “haatreacties” op Facebook wettig”

  1. Deze zogenaamde rechters hebben vermoedelijk weddenschappen afgesloten wie het meest idiote en meest van de pot gerukte vonnis kan uitspreken. Dit is geen rechtspraak maar kromspraak.

  2. Een antwoord in de zin dat vreemden die hier niet alleen van al de voordelen van autochtonen komen profiteren, door diezelfde autochtonen hartelijk zijn ontvangen en geholpen en gerespecteerd, moeten niet om de haverklap hun weldoeners gaan aanklagen bij enkel voor de jobkes opgerichte snertorganisaties. Die houding werkt juist de afkeer tegen hen in de hand!va

  3. Zo erg is de uitspraak niet want enkel rechtse politici zullen dit moeten. Woke en links mogen gerust haat blijven spuien en daarover zal niets gezegd worden. Dit soort samenleving wordt thans de norm bij elke overheid, van burgemeester tot EU. Of daar een draagvlak voor bestaat bij de burger, daar wordt niet eens over nagedacht, tenzij in boetes. We wachten hier ook nog steeds op de definitie van “haat” door Q opgesteld, zodat we eindelijk zullen het verschil weten tussen haat tegen moslims en haat van moslims, het ene is strafbaar, het andere is cultuur.

  4. Men verweet Hitler om de vrije mening in te perken,maar met deze uitspraak gebeurt net hetzelfde .De vivaldioten en hun Europese volgers spelen met gevaarlijk vuur in een munitiedepot.

  5. Al jaren wordt gewaarschuwd omtrent de aanstelling van deze rechters.
    Blijkt nu dat we niet op weg zijn naar een dictatuur, maar er al volop inzitten.
    De term “haatspraak” wordt tenvolle misbruikt door links en aanverwanten.

  6. Het aantal wereldvreemde rechters vermenigvuldigt zich zienderogend. Die mensen leven in een andere wereld, een woke wereld! Erg verontrustend voor onze maatschapij die een totaal ander beeld heeft van onze samenleving. De goeie tijden zijn voorbij: de deur naar tirannie staat al op een kier …

  7. Hoogste tijd dat er een RECHTSE “Liga vd Rechten vd Slachtoffer Mens” komt !
    Minstens de perceptie wordt geschapen dat de “Rechten vd Crapuleuze Mens” zouden primeren op “de Rechten vd Slachtoffer Mens”

  8. Hoogste tijd dat de vleugels van het EHRM duchtig geknipt worden en dat jurisprudentie der Natiestaten prevaleert op PoCo-uitspraken van het EHRM ! “Mensenrechten” zijn TE belangrijk om dit aan het Links georiënteerde EHRM over te laten.

Plaats een reactie

Delen