Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Federale regering geeft Wallonië 1,2 miljard euro na watersnood

Simon Segers

De federale regering maakt 1,2 miljard euro vrij voor een noodlening aan Wallonië  na de verwoestende overstromingen van half juli. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open Vld) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Het gaat om een lening van tien jaar voor de heropbouw na de overstromingen in juli. De lening zal een vaste rentevoet hebben en moet pas vanaf 2025 worden terugbetaald. Daarnaast komt er een verlaging van het btw-tarief tot 6 procent voor afbraak en wederopbouw en dat tot eind 2022. Ook eigenaars van de getroffen woningen zullen van deze maatregel gebruik kunnen maken. 

De deal volgt op een voorstel van staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) voor een solidariteitsfonds van 1,2 miljard om de schade aan cruciale infrastructuur door de overstromingen te vergoeden. De helft daarvan, 600.000 euro dus, zou voor de rekening zijn van de federale overheid. Aan de haalbaarheid van dat voorstel werd getwijfeld, omdat het om de financiering van puur gewestelijke bevoegdheden ging.

Sander Loones

Vorige week uitte N-VA-kamerlid Sander Loones kritiek op het voorstel van Dermine. Hij verweet Wallonië nalatigheid omtrent investeringen in de waterhuishouding. Verder vond Loones dat controle over de besteding van eventuele federale fondsen noodzakelijk is. “Kunnen de slachtoffers er wel op vertrouwen dat de federale steun die Dermine nu vraagt ook effectief bij hen terecht zal komen? En kunnen ook de financierders van zo’n fonds – de federale begroting en dus in sterke mate de Vlaamse belastingbetalers – er vanop aan dat die steun correct zal worden gebruikt?”, aldus het Kamerlid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Federale regering geeft Wallonië 1,2 miljard euro na watersnood”

  1. In 2024 zal PS deal maken met NVA voor confederalisme, en toegift zal worden dat de lening zal wegvallen… Vandaar pas terug te betalen vanaf 2025. Of hoe De Croo zich weer heeft laten rollen en de kaarten voor PS gunstiger gelegd heeft ten koste van de Vlaamse kiezer…

  2. Hopelijk kost deze kaakslag in het gezicht van de weeral gerolde Vlaming die dit onland recht houdt, enorm veel stemmen aan de trado partijen zodat ze irrelevant worden!
    Vlaanderen, gedoemd om altijd de Walen te blijven dienen. Zou dát in ons DNA zitten ipv het racisme?

  3. De Vlaamse regering wou hun dat bedrag lenen om daarna iets kunnen terug eisen als compensatie bij niet terug betalen, vb. sociale zekerheid splitsen of iets dergelijks. De Walen bedankten ervoor en krijgen het van de federale waarvan Vlaanderen via sluiswerk het wel zal ophoesten als solidariteit.

  4. De Croo heeft zich niet laten rollen. OVLD, CD&V en N-VA hebben economische en financiële belangen bij de Belgische ploutocratie en aldaar is het soortelijk gewicht van de Walen/Franstaligen zwaarder dan dat van de Vlamingen. Verder volg ik uw scenario in verband met de kwijtschelding van de lening. N-VA zal met plezier het Waals consumptie-socialisme redden van de ondergang in ruil voor een zitje in de Wetstraat. Trouwens N-VA en VOKA denker er niet aan de economische band tussen Vlaanderen en de federatie Wallonie-Bruxelles af te schaffen.

  5. Onze eigen Vlaamse regering komt weer hopeloos te laat, wie zal die “lening” terug betalen aan de Federale en van waar komt het geld voor die lening… had de ‘Vlaamse’ maar zelf ingestaan voor die lening met duidelijke terugbetaling overeenkomst.

  6. Jef Vangheluwe,je denkt toch niet dat de Walen geld gingen lenen bij de Vlamingen met als verplichting rente te betalen of een vorm van confederalisme te aanvaarden.

    Vermits de Waalse partijen de meerderheid vormen in Vivaldi komt het hen beter uit om het daar te vragen en vanaf 2025 te doen of hun neus bloedt.

  7. De federale regering is al jaren failliet dus waar gaat die het geld halen? Bij de werkende Vlaming!
    De Waalse regering is ook al jaren failliet dus hoe gaat die de lening terugbetalen? NIET en NOOIT. Wie draait er dus andermaal op voor de sinterklaasspelerij van de federale en de verkwisting van Waalse regering ? De werkende Vlaming?
    Hoe lang gaat deze volksverlakkerij – er zijn geen/minieme transfers – en uitbuiting nog doorgaan?

  8. Geldt voor het beheer/de besteding van de Belgische financiën niet het evenredigheidsprincipe (cfr ongebruikte stukken aantosnelweg, hellend vlak van Ronqière en vele andere)?
    In dat geval heef Vlaanderen ook recht op een lening van 1.2 miljard, terug te betalen van dezelfde datum! En zolang de ene schuldenaar niet terugbetaalt, hoeft de andere dat ook niet te doen.
    Wanneer gaan onze vertegenwoordigers wakker worden en aan de bel trekken om ons recht op te eisen?

  9. daarin heb je gelijk maar kijk een beetje verder.PM en di rupo zijn vast gereden,de banken willen hen geen geld meer lenen daar ze niet kredietwaardig zijn en 1,2 miljard zal een druppel zijn om de waalse regionalisten vooruit te helpen.BDW kan dan met PM een overeenkomst,een verbond,sluiten om confederaal te worden.Ik denk dat BDW en PM elkaar regelmatig spreken,daarom stelt PM zoveel eisen omdat hij weet dat de NVA achter hem staat en hij die hulp niet mag misbruiken.Het confederalisme wordt voorbereid achter de NVA-PS schermen

Plaats een reactie

Delen