(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Illegale grensoversteken aan buitengrenzen EU opnieuw in de lift na coronajaar 2020

Pieter Van Berkel

Het aantal illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie is dit jaar sterk toegenomen. In de eerste acht maanden van 2021 lag dit aantal al meer dan de helft hoger dan het totaal van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

In de eerste acht maanden van 2021 staken meer dan 103.630 migranten illegaal de buitengrenzen van de EU over. Dat is al 64 procent meer dan het totaal van 2020. In augustus waren er 17.788 illegale grensoversteken, 53 procent meer dan dezelfde maand in 2020.

De cijfers lagen vorig jaar uitzonderlijk laag, voornamelijk door toedoen van de coronacrisis, maar de plotse toename in 2021 is toch opvallend.

Toename in West-Afrika, centrale Middellandse Zee en Balkan

Vooral in West-Afrika (de Canarische Eilanden), de centrale Middellandse Zee en op de Balkanroute is er een enorme toename ten opzichte van vorig jaar.

In West-Afrika waren er tussen januari en augustus 8.562 illegale grensoversteken, een stijging van 118 procent tegenover vorig jaar. In de centrale Middellandse Zee waren er dit 41.000, een stijging van 90 procent tegenover 2020. Op de Balkanroute waren er 27.180 illegale oversteken, een stijging van 99 procent.

In de westelijk Middellandse Zee (het gebied tussen Marokko en Spanje) is er een bescheiden toename van 14 procent tegenover 2020. In de oostelijke Middellandse Zee (het gebied tussen Turkije en Griekenland) was er een afname van 25 procent.

Er staken dit jaar ook meer dan 5.300 migranten illegaal de grens over in Oost-Europa, voornamelijk aan de grens tussen Litouwen en Wit-Rusland. De regering van Loekasjenko probeerde dit jaar een migratiecrisis uit te lokken nadat de EU sancties uitvaardigde tegen de Wit-Russische dictator.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Illegale grensoversteken aan buitengrenzen EU opnieuw in de lift na coronajaar 2020”

  1. De Soros “NGO’s” betalen nog altijd een premie (van 50 EUR als ik mij niet vergis) voor elke Afrikaanse moslim die levend aan land gezet wordt in Europa. … Dat zijn dus wel de voorwaarden: 1. Afrikaan. 2. Moslim (daarom worden Christenen vaak onderweg overboord gekieperd) 3. Levend. 4. in Europa. Als die vier voorwaarden niet vervuld zijn, betaalt Soros niks.

Plaats een reactie

Delen