(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Iraanse oppositie vraagt erkenning massamoorden 1988

Sonja Dahlmans

Slachtoffers en nabestaanden van de Iraanse massamoorden van 1988 hielden een online bijeenkomst waarin zij getuigden tegen huidig Iraans president Ebrahim Raisi, die ervan beschuldigd wordt een belangrijke rol bij de executies te hebben gespeeld.

De afgelopen week was er veel te doen in en buiten de Islamitische Republiek Iran. Zo stond 21 september Hamid Noury in Zweden terecht voor beschuldigingen van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Hij zou Noury een leidende rol hebben gehad in de moord op meerdere politieke gevangenen. Tegelijkertijd sprak de huidige president van het land, Ebrahim Raisi, de Verenigde Naties toe. Raisi wordt al jaren in verband gebracht met doodsvonnissen van politieke tegenstanders van het regime, bijna allemaal van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK). Duizenden mensen werden destijds door het regime gedood, maar ook een aantal jaren geleden bij de studentenopstand in 2019 en daarvoor in 1999.

Tijdens een groot opgezet online evenement vertelden meerdere getuigen over Raisi’s rol in de doodscommissies. MEK-leider Maryam Rajavi drong erop aan dat de internationale gemeenschap, met name Zweden en de Europese Unie, de massamoorden en Raisi’s rol daarin erkennen en hem ter verantwoording zullen roepen. Op hetzelfde tijdstip waren in diverse landen, zoals Canada, Zweden en Roemenië, protesten tegen Raisi.

Uit een rapport van de Clarion Project blijkt dat een terroristische organisatie die zegt te strijden voor de vrijheid van Palestina (PFLP) actief is op universitaire campussen in de Verenigde Staten, gefinancierd met belastinggeld volgens de Clarion Project. De PFLP wordt gesteund door de Islamitische Republiek Iran.

Actiegroepen

In het land zelf zijn verschillende actiegroepen actief, zo zijn er online protesten van vrouwen tegen het verplicht moeten dragen van de hoofddoek. Een van de activistes, Saba Kord Afshari, kreeg 24 jaar gevangenisstraf voor een video waarin zij zonder haar hijab is te zien. Onder de titel ‘Mijn camera is mijn wapen’ zijn er ook diverse video’s waarin vrouwen laten zien hoe streng er wordt gecontroleerd door een speciaal daarvoor ingestelde hijab politie. Zo valt op een video die gedeeld werd door Masih Alinejad te zien hoe een vrouw zonder hoofddoek wordt uitgescholden in het openbaar vervoer.

Voor de christenen in Iran is het bewind onder Raisi zeer slecht nieuws. Onder een nieuwe, striktere wetsverandering (artikels 499 en 500) werden deze maand drie christenen beschuldigd van ‘propaganda tegen de islam.’ De drie mannen, allen bekeerlingen vanuit de islam, zijn de eersten die onder dit wetsamendement werden veroordeeld. Hun veroordeling van vijf jaar gevangenisstraf werd in beroep omgezet naar drie jaar. Amin Khaki, Milad Goudarzi en Alireza Nourmohammadi kregen ook allen een geldboete opgelegd. Goudarzi werd ook op 21 september als eerste van het drietal opgeroepen om zijn straf uit te zitten. De andere twee christenen werden op borgtocht vrijgelaten. Zij zullen hun gevangenisstraf vermoedelijk moeten uitzitten in de Lakan gevangenis in Rasht. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde reeds eerder voor de zeer slechte omstandigheden in deze gevangenis. Een groot aantal gevangenen zou daar besmet zijn geraakt met het coronavirus. Van een vierde christen, Ayoub Poor-Rezazade, is na zijn arrestatie niets meer vernomen. Hoewel de Iraanse autoriteiten zijn familie hebben verzekerd dat Ayoub ook in de Lakan gevangenis zit, hebben de andere christelijke gevangenen gezegd dat hij daar nooit is aangekomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Iraanse oppositie vraagt erkenning massamoorden 1988”

  1. En onze pornoster premier vond het ook nog nodig Raisi te feliciteren met zijn presidentschap alhoewel de halve wereld het van de daken schreeuwde dat deze schurk een massamoordenaar was!!!Ook de EU-platbroeken deden hun duit in het zakje! Wat een zielige bende hypocrieten!

Plaats een reactie

Delen