Vlaams inister-president Jan Jambon (N-VA) . Foto Photonews

Vlaams inister-president Jan Jambon (N-VA) . Foto Photonews

Binnenland politiek

Jan Jambon: “Ministerieel besluit is slordig wetgevend werk”

Wijnand Meeus

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt het ministerieel besluit (MB) waarin de maatregelen voor indoor evenementen worden beschreven “slordig wetgevend werk”. Volgens Jambon werd er niets gedaan met de opmerkingen die op het besluit werden gegeven. Daarmee reageert hij op minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die vrijdagavond zei dat er geen opmerkingen uit de Vlaamse regering kwamen op het ontwerp.

Enkele discotheken konden hunnen deuren al vroeger openen dan 1 oktober door een achterpoortje in het ministerieel besluit. Door een ‘privéfeest’ te organiseren en alle aanwezigen uit te nodigen, was het perfect legaal om de deuren opnieuw te openen. “Als de wet een achterpoortje toelaat, is het logisch dat mensen daar gebruik van maken”, zegt Jambon. “Het is aan de wetgever om die achterpoortjes dicht te timmeren.”

“Slordig werk”, noemt Jambon het MB. “Er moet zorgvuldiger op een MB gewerkt worden. Als je in je MB mogelijkheden open laat en men maakt hier gebruik van, dan valt daar weinig tegen te doen. Wetgevend werk moet sluitend zijn, anders heb je steeds aanleiding tot discussie.” Volgens Verlinden was Jambon aanwezig op het moment dat het Ministerieel besluit werd gemaakt, wat Jambon dan weer tegenspreekt.

“Wij hebben een overlegcomité en daar wordt een verslag van opgemaakt”, zegt hij. “Dat wordt goed onderhandeld. Maar daarna gaat de minister van Binnenlandse Zaken aan de slag om alles in een MB te gieten. Ze stuurt dat nog even rond – we hadden deze keer twee uur de tijd op er op te reageren – dan geef je je opmerkingen en dan doet zij verder met die opmerkingen wat ze wil. Er is geen overleg meer. De opmerkingen over de indoor evenementen, dat het te vaag geformuleerd was en er achterpoortjes waren, die hebben wij gegeven, maar daar is geen rekening mee gehouden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

3 gedachten over “Jan Jambon: “Ministerieel besluit is slordig wetgevend werk””

Plaats een reactie

Delen